Jasno
16°
Bratislava
Berta
2.7.2024
Zvrat v prípade unesenej Sone: Vyšetrovanie v prípade znásilnenia zastavili
Zdielať na

Zvrat v prípade unesenej Sone: Vyšetrovanie v prípade znásilnenia zastavili

BRATISLAVA / Prípad, ktorý otriasol celým Slovenskom, ale teraz je všetko inak. V kauze únosu študentky Sone nastal veľký zvrat. Záchranár ktorý uniesol mladú ženu a držal ju zavretú v byte do väzenia nakoniec nepôjde. Trestné stíhanie mu zastavili. Informáciu ako prvý priniesol portál tvnoviny.sk.

​Informáciu ako prvý priniesol portál tvnoviny.sk.

Študentka Soňa vystúpila 10. septembra na zastávke v bratislavskej Petržalke. Mala namierené do svojho bytu, no prešla len sotva 50 metrov. Niekde v týchto miestach ju už čakal záchranár Ivo a pichol jej do stehna omamné látky a potom ju uniesol.

Bezvládne Sonine telo naložil do pripraveného auta. Odviezol ju do svojho bytu, v ktorom ju držal dlhé hodiny a postupne jej podával ďalšie a ďalšie omamné látky. Ich množstvo bolo enormné. Ak by takúto dávku dostala naraz, dievča by to pravdepodobne neprežilo. "Aj skúsený anesteziológ by si dával dostatočný pozor, takže dá sa to usúdiť, že to neurobil prvýkrát ten človek," zhodnotil Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory.

Po 26 hodinách ju únosca v bezvedomí a s rôznymi zraneniami doviezol pred nemocnicu v Petržalke. Jej bezvládne telo nechal ležať v parku. Zamestnanci si ju ráno všimli a zachránili jej život. Deň na to skončil záchranár v policajných putách. Pri sebe mal injekciu s ketemínom aj ďalšími látkami.

V jeho byte zaistili kriminalistickí experti stopy DNA študentky. Stopy DNA našli na posteľnej plachte, vo vani či v aute na kľučke od dverí. "U nás na Zemplíne sa hovorí na každú šviňu voda vre - a ja verím tomu, že po tejto intenzívnej práci polície táto voda zovrie veľmi rýchlo," uviedol vtedy Kristián Dufinec, brat Soninho priateľa. 

Iva vyšetrovateľ obvinili a sudca ho poslal do vyšetrovacej väzby. Po 8 mesiacoch je ale všetko úplne inak. Vyšetrovanie znásilnenia kompetentní totižto zastavili.

"Trestné stíhanie v predmetnej veci bolo uznesením prokurátorky Krajskej prokuratúry Bratislava zastavené z dôvodu nepríčetnosti obvineného. Z pomerne rozsiahleho znaleckého dokazovania vyplynulo, že obvinený v čase spáchania oboch skutkov z dôsledku duševnej choroby, ktorou trpel, nedokázal ovládať svoje konanie a rozpoznať jeho protiprávnosť," informovala hovorkyňa Krajskej prokuratúry Bratislava Gabriela Kováčová.

Bývalý záchranár je aktuálne v nemocnici na psychiatrii. Ďalší krok v tomto prípade bude taký, že ho čaká súd, kde sa bude rozhodovať o jeho ďalšom osude. V praxi to znamená, že sudca rozhodne o tom, či bude liečení ambulantne alebo ústavne. Za mreže nepôjde.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy