Jasno
12°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Prípad unesenej Sone: Vykonali záchranárovi test psychickej spôsobilosti?
Zdielať na

Prípad unesenej Sone: Vykonali záchranárovi test psychickej spôsobilosti?

BRATISLAVA / Nové fakty o prípade 54-ročného muža, ktorý omámil študentku, potom ju spred petržalskej bytovky uniesol a držal niekoľko hodín v byte. Podľa znaleckých posudkov bol v čase spáchania skutku nepríčetný. V tom istom čase ale pracoval ako záchranár. Zisťovali sme, či a kedy štát môže kontrolovať psychickú spôsobilosť zdravotného personálu.

Orgány činné v trestnom konaní zastavili vyšetrovanie pre mužovu nepríčetnosť. Podľa interných predpisov každého zdravotníka pred vstupom do pracovného pomeru vyšetrí všeobecný lekár. Pokiaľ má vzhľadom na jeho stav podozrenie, pošle ho k špecialistovi. Vstupná prehliadka sa však uskutoční len raz. "Zdravotný stav každého človeka sa v čase jeho životnej línie vyvíja, a to znamená, že jeho stav sa môže aj zmeniť smerom k horšiemu," povedal súdny znalec a klinický psychológ Dušan Kešický. 

Ministerstvo zdravotníctva považuje pravidlá za dostatočné

 "Túto nešťastnú a tragickú udalosť možno považovať za ojedinelú a nemožno ju spájať s výkonom povolania samotného. V prípade, ak by zamestnávateľ nadobudol pochybnosti o spôsobilosti svojho zamestnanca na výkon povolania, má právo v zmysle Zákonníka práce kedykoľvek dať prehodnotiť túto spôsobilosť aj opakovane," uvádza stanovisko ministerstva zdravotníctva.

Rodina obete sa k prípadu vzhľadom na jeho citlivosť odmietla vyjadriť. Podľa znalca z odboru psychológie poruchy, ktoré vznikajú v mozgu, nemusia byť globálne. Hoci 54-ročný muž vedel pichnúť omamnú látku Soni do takej miery, aby ju nezabil, nevedel rozpoznať nebezpečnosť svojho činu. "Pokiaľ to znalec takto posúdil, bol zrejme chorý. Konal tak, že za to nemohol, a preto si myslím, že je ľudskejšie, že bude liečený, než aby bol potrestaný," zhodnotil Kešický.

"Ak je trestné stíhanie zastavené pre nepríčetnosť, tak poškodený má trojdňovú lehotu na podanie sťažnosti a posudzuje sa tam, či bola sťažnosť podaná dôvodne alebo nie. Pokiaľ sa zistí, že nie, tak prokurátor sťažnosť zamietne, a tým sa správoplatní zastavenie trestného stíhania v prípravnom konaní," vysvetlil advokát Milan Ficek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy