Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Rodina so zdravotne postihnutým dieťaťom zvádza neľahký boj s nariadeniami mesta
Zdielať na

Rodina so zdravotne postihnutým dieťaťom zvádza neľahký boj s nariadeniami mesta

ŠAMORÍN / Má postihnutého syna, s ktorým pravidelne cestuje do škôlky a na terapie. Pani Zuzana zo Šamorína je zúfalá. S mestom sa nevie dohodnúť na vyznačení parkovacieho miesta.

Auto je pre nich veľmi dôležité

Filipko má nevyvinutý mozog a je mentálne a telesne hendikepovaný. Od jeho matky si to vyžaduje starostlivosť 24 hodín, 7 dní v týždni. Auto tak tvorí nevyhnutnú súčasť ich života. "Je to 10-ročné dieťa ležiace, ktoré nekomunikuje a je kŕmené cez sondu. Ja si každý deň ťahám vozík, kočík. Aj nakladám Filipa, vykladám," hovorí Filipova matka Zuzana.

Je preto dôležité, aby parkovali čo najbližšie k domu. V minulosti s tým problém nemali. Zmenilo sa to, až keď prišiel zákaz parkovania na chodníkoch a keď mesto parkovanie pozdĺž cesty na ich ulici presunulo na druhú stranu. "Tým, že je na ceste presunuté parkovanie, tak tie autá sa nezmestia a v podstate keby parkujeme popri chodníku, tak máme stále oškreté auto," tvrdí Zuzana. "Zákon vyžaduje, aby si každý na vlastnom pozemku zabezpečoval státie pre motorové vozidlá," odpovedá vedúci referátu dopravy Mestského úradu Šamorín Ladislav Tóth.

Na parkovanie nie je dostatok miesta

Majú síce garáž, ale na súčasné pomery už nestačí. Parkovať by vedeli pred ňou, ale keďže majú väčšie auto, boja sa o kanalizáciu, ktorá tadiaľ vedie. Západoslovenská vodárenská spoločnosť v tom ale problém nevidí. "Na uvedenej trávnatej ploche sa nachádza preložka verejnej kanalizácie s kontrolnými šachtami. Parkovanie nad podzemnými vedeniami v správe Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s. nie je zakázané," uviedla Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s.

Aj keby tam parkovali, problém by to údajne nevyriešilo, keďže na pohyb tam nemajú dostatok miesta. Ako najvhodnejšie riešenie videla rodina vyznačiť parkovacie miesto pred domom ako doteraz, s tým rozdielom, že tentokrát by parkovali čiastočne na ceste a čiastočne na chodníku. Rovnako ako je vyriešené parkovanie pred jednou zo škôl. "Primátor povedal dobre, že urobíme výnimku, lebo v meste nemá nikto takto vyhradené miesto pred rodinným domom pre zdravotne ťažko postihnuté osoby. A vyznačíme im jedno miesto," dodal Tóth.

Riešenie sa doteraz nenašlo

Projektant ale rozhodol, že bude situované na ceste popri chodníku ako doteraz, ale o pár metrov ďalej. Túto možnosť rodina odmietla. "Možno o polovicu auta ďalej. Nejedná sa tu o desiatky metrov. Nejaký bezpečnostný úsek, ktorý je potrebný na vyhýbací manéver pre autá, tam treba vynechať. Projektant to tak naprojektoval," doplnil Tóth. "Pri 30 kg ležiacom dieťati nie je jedno, či to dieťa nosím o jeden meter viac alebo menej," dodáva Zuzana.

"Môžeme potvrdiť, že Okresný dopravný inšpektorát Dunajská Streda vydal dňa 18. 3. 2024, v prípade žiadosti o úpravu dopravného značenia v súvislosti s vyhradeným parkovacím miestom v meste Šamorín, súhlasné stanovisko," informovala hovorkyňa Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave Zlatica Antalová. Stanovisko inšpektorátu má len odporúčací charakter. Mesto si ale za svojím rozhodnutím stojí. Riešenie tak momentálne visí niekde vo vzduchoprázdne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy