Skoro jasno
22°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
Ploštice v posteli? 35 ľudí býva po požiari v telocvični. Starostlivosť je podľa nich biedna
Zdielať na

Ploštice v posteli? 35 ľudí býva po požiari v telocvični. Starostlivosť je podľa nich biedna

ČAŇA / Od veľkého požiaru v obci Čaňa uplynul už mesiac a desiatky ľudí stále nemajú kde bývať. Ich dočasným domovom sa stala telocvičňa. Tvrdia, že im zhorelo všetko čo mali, ale najmä peniaze a doklady. Starosta sa o nich stará ako môže, oni však tvrdia, že málo.

35 ľudí, ktorí prišli o strechu nad hlavou ešte stále prebývajú v miestnej telocvični. Čo bude s nimi ďalej nevedia, no spokojní vraj nie sú. "Spíme tu s manželom, dvojročným dieťaťom, synom a dcérou," povedala pani Denisa, poškodená po požiari. Spoločne aj so svojou rodinou prišla o strechu nad hlavou pri požiari ich obydlí na Železničnej ulici. Horieť tam vtedy začalo v jednej z chatiek a postupne sa chytili aj ďalšie. Plamene prešli cez plot až na zberný dvor.

"Pri požiari nedošlo k zraneniam ani usmrteniam žiadnej osoby. Výška priamej škody bola určená poškodenými na sumu 9-tisíc eur. Na mieste udalosti zisťovateľ príčin vzniku požiaru určil príčinu vzniku požiaru ako nevyhovujúci stav vykurovacieho telesa," informoval hovorca HaZZ Košice Jozef Bálint. "Všetko domáce vybavenie nám zhorelo. Pec, skrine, televízor, zlato, nemáme nič. Sme úplne od nuly," priznal poškodený Marek. 

Nemajú byť nevďační, odkazuje starosta

Zabezpečenú majú aj trikrát denne stravu. "Nechceme toto jedlo, celý týždeň len omáčka, halušky dokola," povedal poškodený Marián. Starosta má na to iný názor. "Stravu si vyberajú sami z každodennej ponuky piatich jedál. Dovážame to priamo od výrobcu," informoval. Podľa jeho slov by obyvatelia nemali byť nevďační. "Majú byť vďační, pretože takúto stravu v ich príbytkoch nemali. Majú teplo, svetlo, možno by oni mohli priložiť ruku k dielu," dodal. 

Miestni si sťažujú na oblečenie či postele 

Miestni im doniesli oblečenie, no tvrdia, že je plesnivé a nosiť ho nechcú. Obec im zasa zabezpečila aj dočasné postele a spacáky. "To sú plošticové postele z 2. svetovej vojny. Malý je celý dohryzený, sú tam ploštice," povedala pani Denisa. Starosta hľadá rôzne riešenia a zháňa 5 unimobuniek, no voľné zatiaľ nič nenašli. "Hľadáme, kde by sa dalo takéto ubytovanie zohnať. Potom nájdeme kľúč, ako to budú dotyční splácať," vyjadril sa starosta obce Čaňa Michal Rečka. 

"Keď budeme zase na kope, nebude to dobré. Dačo sa stane a jeden druhého bude obviňovať, že je na vine," povedala miestna obyvateľka Denisa. Kto je teda na vine a čo presne predchádzalo požiaru vyšetrujú ešte stále policajti. "Poverený príslušník obvodného oddelenia PZ v Čani začal trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti," uzavrela hovorkyňa KR PZ Košice Jana Mésarová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy