Skoro jasno
20°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
Veľká kastračná akcia: Odchytili túlavé psy, zákrok im vykonali zadarmo
Zdielať na

Veľká kastračná akcia: Odchytili túlavé psy, zákrok im vykonali zadarmo

MEDZILABORCE / Mestskí policajti, inšpektori Slobody zvierat, odchytová služba aj štátni veterinári sa zúčastnili na veľkej kastračnej akcii v Medzilaborciach. Chcú tak zamedziť nekontrolovateľnému množeniu túlavých psov. Zo sociálne slabších rodín vzali aj sučky na kastráciu a po zákroku ich vrátia. A to všetko zadarmo.

​Akcia prebehla v dvoch lokalitách mesta Medzilaborce. Situácia s túlavými a navyše agresívnymi psami a s nekontrolovateľným množením, tu už bola neúnosná. "Chceme dať túlavých psíkov z osady preč, aby sa nešírili žiadne choroby, besnota," uviedol náčelník MsP Medzilaborce Martin Dimun. "Množstvo združení odstupujú od zmlúv o odchyte, pretože kapacity sú už naplnené," dodala Jarmila Basarová z Iniciatívy ochrany zvierat. 

Snažili sa odchytiť najmä sučky

Kastračnú akciu zorganizovali podľa vzoru ostatných európskych krajín. Išlo o spoluprácu mestskej polície, humenskej karanténnej stanicu, Slobody zvierat aj štátnych veterinárov. Túlavé psy odchytili a robili aj kroky proti nechcenému množeniu. "Snažili sme sa odchytiť najmä sučky, ktoré zaočkujeme a po kastrácii vrátime majiteľom naspäť," priblížila akciu Basarová. Kým niektorí odovzdali sučku bez problémov, iných museli presviedčať, že po kastrácii ju vrátia naspäť. "Dali nám na kastráciu zopár sučiek, znížime zase premnoženie a budeme to opakovať častejšie," uviedla  predsedníčka OZ Pomáhaj a chráň Ľubica Kizáková. 

Situácia bola podľa náčelníka o krátky čas neúnosná. "To už neviem či by sme vyriešili," dodal. "Teraz máme okolo 260 psíkov v útulku," vyjadrila sa Jana Bikkyová, OZ Pomoc psíkom na východnom Slovensku. Ak by mali viac miesta, vzali by aj viac psíkov. 

Čo je cieľom akcie? 

Podľa zástupkyne iniciatívy pre ochranu zvierat podobné kastračné akcie prebehnú aj v ďalších obciach v regióne. "Idea nie je brať psov z osád, pretože tí ľudia si zaobstarajú nových psov, ale aby sa rozbehol nejaký kastračný program. Ľudia dajú toho psíka, vykastruje sa a vráti naspäť. Minimálne by sme tým obmedzili ďalší počet nových psíkov v osadách," vysvetlila veterinárna lekárka Lenka Lisa. Cieľom akcie je podľa slov Jarmili Basarovej nielen ochrana zvierat, ale aj obyvateľstva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy