Jasno
22°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Kauza Mastičkár pokračuje: Nesprávne váženie konope a zničené dôkazy políciou
Zdielať na

Kauza Mastičkár pokračuje: Nesprávne váženie konope a zničené dôkazy políciou

BRATISLAVA / Kriminalistický a expertízny ústav nesprávne zvážil konope, ktoré obsahovalo zložku THC. To je hlavná argumentácia obhajoby v kauze Mastičkár. Odborníci mali zarátať aj časti rastlín, ktoré drogu neobsahujú. Obžalovaný Josef Šipoš žiadal nové meranie. Polícia však materiál zlikvidovala. Podľa interných predpisov má na to nárok.

"Kľúčový dôkaz v živom konaní by nemal byť zlikvidovaný, nakoľko týmto spôsobom zmaríte obvinenému možnosť sa brániť, a tu sa to de facto stalo," povedal obhajca Josefa Šipoša Igor Ribár.

Postup, čo bude ďalej s dôkazmi v trestnom konaní určuje trestný poriadok. Ak vec nie je potrebná, môže sa zničiť. Obhajoba však navrhovala nové meranie v rámci zadržaných drog v dome obžalovaného muža. Kriminalistický a expertízny ústav v živom konaní však dal marihuanu, z ktorej vyrábal masti, do spaľovne. Zostali len tzv. analytické vzorky.

"Analytické vzorky sú reprezentatívne vzorky, ktoré spoľahlivo reprezentujú predložený materiál a sú plne postačujúce na vykonanie opakovaných kvalitatívnych a kvantitatívnych chemických analýz," uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek. "Pre účely odsúdenia páchateľa je kľúčové vedieť hmotnosť celej drogy, a tu už nám tá analytická vzorka nepovie v podstate nič, lebo je to vzorka o hmotnosti niekoľkých gramov, ak vôbec," doplnil Ribár. 

Vzorky sa spaľujú približne každé dva roky

Kriminalistický a expertízny ústav spaľuje celkové likvidačné vzorky z kapacitných dôvodov približne každé 2 roky. "V prípade potreby opakovaného merania je k dispozícií tzv. analytická vzorka z každej predloženej drogy po dobu 10 rokov od ich zaevidovania na ústave," informoval hovorca prezídia. 

"Ozaj už neviem, ako sa ja môžem brániť, ako môžem dokazovať pochybenia, keď mi to nie je umožnené," povedal obžalovaný Josef Šipoš. Okresný súd v Trnave vymeral Josefovi Šipošovi 8-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Spolu s advokátom sa odvolal. Krajský súd zatiaľ termín nevytýčil. "Bez toho, aby sa súd s tým vysporiadal, neviem si predstaviť, ak by prišlo k odsudzujúcemu rozsudku," zakončil obhajca. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy