Jasno
22°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Pes trpí na slnku už 2 roky. Koterec mu neposkytuje tieň, majiteľ nápravu iba sľubuje
Zdielať na

Pes trpí na slnku už 2 roky. Koterec mu neposkytuje tieň, majiteľ nápravu iba sľubuje

KOMÁRNO / V jednej obci v Komárňanskom okrese už dva roky upozorňujú na problém. Majiteľ tam má totiž koterec, ktorý psovi neposkytuje tieň. Nápravu stále len sľubuje. Aj keď už viac, ako dva roky platí novela zákona o veterinárnej starostlivosti, stále prichádzajú podnety na jeho nedodržiavanie.

4-ročný Démon žije na rozľahlom pozemku mladej rodiny na dedine. Na dvore má koterec, z ktorého má vchod do búdy. Približne 35-kilový pes na nás ani raz neštekol, vrtel chvostom, dokonca sa nechal pohladkať. "Nie je tam strecha, keď som to nahlásila na veterinárnu správu v roku 2022, tiež boli také horúčavy, aj 40 stupňov. Pes tam bol bez strechy," priblížila oznamovateľka Enikő Tóth. 

Pes má po 2 rokoch namiesto strechy tieniacu sieť

Veterinári však majiteľovi v súlade so zákonom nariadili, aby na koterec urobil strechu. Umiestnený je totiž tak, že naň svieti slnko od východu do západu celý deň. V zime či na jeseň to má svoju výhodu, problémom je leto. "Nie je to normálne, že je takto na slnku celý deň," dodala Tóth. 

Psík je čipovaný, vakcinovaný, jeho dokumentácia je v poriadku. "Jediná vec, ktorá nebola doposiaľ spravená, je strecha. Má sa namontovať na vrch koterca," informoval vedúci oddelenia Zdravia zvierat, RVaPS Komárno Viktor Cséry. "Týranie je aj toto, že je v koterci, a ja som na slobode tohto psa v živote nevidela," povedala oznamovateľka. Majiteľa sme doma nezastihli, len jeho manželku. Potvrdila, že veterinári boli u nich už niekoľkokrát. "Pes je púšťaný každý deň, aj na Dunaj sa chodia prechádzať," uviedla manželka majiteľa psa. 

K náprave musí dôjsť do 2 týždňov

"Že mu máme spraviť tieň, preto sme tam dali tú sieťovinu, ešte strechu treba spraviť, ale okrem toho, je to podľa mňa normálne," dodala manželka majiteľa. Úkryt pred horúčavami v búde, ktorá je celý deň na slnku, nestačí. "Budeme trvať na tom, aby v dohľadnej dobe bola strecha spravená, a to v priebehu 2 týždňov. Ak k tomu nedôjde, majiteľ dostane sankciu," uzavrel Cséry. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy