Oblačno
22°
Bratislava
Diana
1.7.2024
Matku dvoch detí zrazil cyklista: Žena je v nemocnici s vážnym zranením
Zdielať na

Matku dvoch detí zrazil cyklista: Žena je v nemocnici s vážnym zranením

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / 7. apríla sa rodine Pramukovcov zrútil život. Ženu počas prechádzky neďaleko Spišskej Novej Vsi zrazil cyklista. Podľa manžela sa po lesnej ceste rútil vysokou rýchlosťou. 42-ročná Ivana utrpela krvácanie do mozgu. Matka dvoch detí je stále v nemocnici.

Manžel ženy, pán Marek, išiel po pravej strane, Ivana, poškodená, po ľavej. Zozadu na nich cyklista zakričal pozor. "Manželka urobila dva kroky. Boli to asi dve sekundy a ja už som videl, ako urobila otočku. Cyklista bol v nej a ona na zemi," povedal manžel poškodenej Marek Pramuka. K zrážke došlo na tejto lesnej ceste. pre rodinu je nepochopiteľné, prečo nešiel stredom cesty, kde by sa im pohodlne vyhol.

Cyklista neprispôsobil rýchlosť jazdy svojim schopnostiam

"Cyklista však predpokladal, že chodkyňa odbočí k druhému chodcovi, ktorý bol napravo od nej, a začal ju obiehať z ľavej strany. Rýchlosť svojej jazdy však neprispôsobil svojim schopnostiam, stavu a povahe vozovky a časťou bicykla narazil do chodkyne," informovala hovorkyňa KR PZ Košice Lenka Ivanová. Ženu na mieste ošetrili záchranári a previezli ju do nemocnice. Žena je ZŤP, podľa Mareka má genetický problém s krvou. Už v minulosti mala menšiu príhodu.

V nemocnici boli spočiatku dobré výsledky. No po pár hodinách sa stav výrazne skomplikoval a bol nevyhnutný prevoz do Košíc. "Začala krvácať do mozgu. Dobre, že to podchytili tu v Spišskej. Keď začala krvácať ráno o piatej, o deviatej bola v Košiciach na operačnom sále. Jej museli uvoľniť ten tlak, čiže jej museli odobrať kosť z hlavy," vyjadril sa Pramuka. 

Prekvapením bol aj postoj cyklistu

Veľkým prekvapením pre Mareka bol postoj cyklistu počas vyšetrovania nehody na mieste. Súdny znalec ho mal prosiť, aby ukázal, ako brzdí na danom povrchu. "Povedal, že on sa bojí brzdiť na takých kameňoch, že aby nespadol," dodal Pramuka. "Podľa prvotnej predbežnej správy utrpela chodkyňa zranenia s predpokladanou dobou liečenia 35 dní," vysvetlila Ivanová. 

Už teraz je jasné, že tá doba bude omnoho dlhšia. Keďže aj po necelých dvoch mesiacoch je Ivana stále hospitalizovaná. Rodina tiež spravila zbierku na náklady spojené s dlhodobou rehabilitáciou. "Všade sa musí čakať," dodal pán Marek. Rodina je prekvapená aj z postoja polície ku vyšetrovaniu nehody. "Oni skrátka teraz stále len čakajú za lekárskymi správami, za znaleckými posudkami. V tejto veci nič nemôžu robiť," povedal Pramuka. "Vzhľadom na naďalej prebiehajúce úkony, vyšetrovanie tejto dopravnej nehody ukončené nebol a nebolo ani vznesené obvinenie žiadnej osobe," objasnila hovorkyňa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy