Jasno
30°
Bratislava
Ivan
8.7.2024
Za korupciu odsúdenému Mariánovi Kučerkovi obnovili konanie
Zdielať na

Za korupciu odsúdenému Mariánovi Kučerkovi obnovili konanie

PEZINOK / Expolicajt Marián Kučerka, ktorého odsúdili za korupciu, požiadal v Bosne a Hercegovine o azyl a tiež o obnovu konania. Špecializovaný trestný súd mu vyhovel v časti výroku o treste. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

​Bývalého príslušníka Národnej kriminálnej agentúry Mariána Kučerku odsúdili na takmer 11 rokov väzenia za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku.
Prokurátor na zasadnutí súhlasil s obnovou konania - sudca by podľa neho však mal zrušiť len časť rozsudku, v ktorej sa hovorí o prepadnutí majetku. "Trest prepadnutia majetku je najprísnejšia majetková sankcia - teoreticky je prípustné, že mu bude uložený iný druh majetkovej sankcie, miernejší, napríklad peňažný trest," priblížil prokurátor Matúš Harkabus. 

Sudca sa však stotožnil s argumentom obhajoby. "Pokiaľ rušíte ten výrok iba v časti, tak už nie je možné potom ďalej v tom obnovenom konaní pokračovať, pretože sa má za to, že výrok o treste zostáva ako keby nezmenený a je právoplatný," ozrejmil Martin Bezák, obhajca Mariána Kučerku. 

V prípade, že Ústavný súd schváli novelu Trestného zákona, Marián Kučerka môže dostať nižší trest. Expolicajt hovorí o politickom procese na jeho osobu. Aktuálne žije v Bosne a Hercegovine. Nie je však vylúčené, že Slovensko môže požiadať o jeho vydanie. "Ja si myslím, že do budúcna určite je v hre extradícia. Otázka znie, že ak by bol zrušený celý výrok o vine a treste, tak prirodzene do nového rozhodnutia sa celý proces musí pozastaviť," uviedol Harkabus. 

Či sa Marián Kučerka na najbližšie pojednávanie dostaví osobne, je otázne. "Z môjho pohľadu tam zohráva to, či môže očakávať, že v jeho veci bude rozhodovať nestranný súd, a to v súčasnosti očakávať nemôže," dodal Bezák. Prokurátor podal voči rozhodnutiu ŠTS sťažnosť. O tejto záležitosti tak najbližšie bude rozhodovať Najvyšší súd. Presný termín zatiaľ nie je vytýčený.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy