Jasno
19°
Bratislava
Berta
2.7.2024
Zo školského výletu priamo do nemocnice: 15-ročná študentka sa nešťastne šmykla na túre
Zdielať na

Zo školského výletu priamo do nemocnice: 15-ročná študentka sa nešťastne šmykla na túre

MALÁ FATRA / Horskí záchranári zasahovali v Jánošíkových dierach. Študentka sa na školskom výlete šmykla tak nešťastne, že v túre už nedokázala pokračovať. Náročným terénom, cez rebríky a kaňony ju horskí záchranári zniesli až k hotelu Diery, kde si zranené dieťa prevzali záchranári.

Zo školského výletu rovno do nemocnice. Dievča sa na turistickom chodníku nad Novými dierami šmyklo na koreňoch. "To zranenie bolo pomerne vážne, žena nedokázala pokračovať sama," objasnil Andrej Bardy, HZS Malá Fatra. To, že sa ocitne na nosidlách nečakala. 15-ročná školáčka si poranila koleno, horským záchranárom musela počas znášania plne dôverovať. "Mala dosť veľké bolesti, ale spolupracovala s nami," doplnil Matej Sloviak, HZS Malá Fatra. 

Opatrnosť a dobrá obuv sú základ

Bolesti utlmili liekmi, nabalili ju do nosidiel a opatrne znášali cez rebríky a kaňony. Záchranné akcie v dierach sú najnáročnejšie počas víkendov, keď už ale turisti vidia horských záchranárov, vedia, že im treba čo najrýchlejšie urobiť priestor. Jánošíkove diery sú turistami vyhľadávané, aj tu ale platia pravidlá opatrnosť a dobrá obuv sú základ. "Turistické chodníky sú mokré je to šmykľavé vzhľadom na ten terén treba mať dobrú turistickú obuv, ktorá je nad členok čím sa ten členok fixuje," dodal Bardy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy