Polojasno
18°
Bratislava
Ivan
8.7.2024
Pacientka zavolala na opitého lekára políciu. Ledva rozprával, tvrdí
Zdielať na

Pacientka zavolala na opitého lekára políciu. Ledva rozprával, tvrdí

HUMENNÉ / Ako keby si neuvedomoval, že má na starosti ľudské životy, hovorí pacientka, ktorá privolala políciu, keď sa jej nepozdávalo správanie lekára. Ukázalo sa, že ordinoval pod vplyvom alkoholu. Po mesiacoch vyšetrovania padla žaloba. Napriek tomu Lekárska komora zakročiť nemôže.

"On ledva písal, ledva rozprával. Ja som hovorila o bolesti nohy, on písal o chrbtici. Chrbticu som vôbec nespomínala. Oni si neuvedomujú, že majú na starosti ľudské životy. Je to úplná bezcharakternosť jeho aj zdravotnej sestry," povedala pacientka Valéria. Políciu privolala nespokojná pacientka. Lekár sa musel podrobiť dychovej skúške. Jej výsledok bol pozitívny. Podľa polície lekár vykonával svoje zamestnanie a ošetroval pacientov v stave, keď mohol ohroziť ich život alebo zdravie. Nafúkal jedno promile.

Z lekára bol cítiť zápach a údajne nevedel normálne chodiť

"Napriek tomu pacientov vezme, dá im lieky, injekcie, predpíše liečbu. Nevedel normálne chodiť, zatackával sa. Rozprávať nevedel a cítila som zápach," opísala pacientka. Po tom, ako policajti lekára obvinili z ohrozenia pod vplyvom, prokurátor navrhol jeho väzobné stíhanie. Sudkyňa ale napokon rozhodla tak, že ho zo zadržania prepustila na slobodu. Tzv. preventívnu väzbu nahradila písomným sľubom.

Dostal viaceré obmedzenia, vrátane zákazu požívať alkoholické nápoje. V prípade tohto muža nešlo o prvé obvinenie pre alkohol. Opakovane sme mu ponúkli priestor na vyjadrenie, no nevyužil ho. Po mesiacoch vyšetrovania policajti prípad uzavreli. Spis posunuli na prokuratúru. "Vyšetrovanie tohto prípadu bolo ukončené NPO," informovala hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. 

Podľa našich informácií nesie lekár okolnosti posledných mesiacov psychicky ťažko

Napriek tomuto procesnému posunu Lekárska komora konať nemôže. Od jej krokov pritom závisí aj postup samosprávneho kraja. "Až do právoplatného rozhodnutia súdu sa nebudeme vyjadrovať. Potom budeme konať v zmysle zákona," uviedla manažérka pre médiá Slovenskej lekárskej komory Nancy Závodská. "V prípade, ak komora zruší licenciu na výkon odborného zástupcu a vydá právoplatné rozhodnutie o zrušení, Prešovský samosprávny kraj začne správne konanie o zrušení povolenia na prevádzkovanie zdravotníckeho zariadenia," informovala hovorkyňa PSK Dáša Jeleňová. 

Podľa zdroja televízie JOJ lekár okolnosti posledných mesiacov nesie psychicky ťažko. Hoci teda ordinovať môže, už dlhší čas sa tak nedeje a jeho pacientov ošetrujú iní špecialisti. Potvrdil to aj samosprávny kraj. "Do tohto času držiteľ povolenia zabezpečil zastupovanie poskytovateľa počas dočasnej neprítomnosti," dodala Jeleňová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy