Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Železničné nehody v Českej republike: Osem obetí za päť rokov
Zdielať na

Železničné nehody v Českej republike: Osem obetí za päť rokov

PERNINK / Osem obetí za necelých päť rokov. Aj to je bilancia tragických železničných nehôd v susednom Česku. Pripomeňme, že krajina má najhustejšiu železničnú sieť v Európe.

​​"Jedná sa o naozaj mimoriadnu udalosť, z môjho pohľadu až o tragickú," komentoval riaditeľ Správy železníc Českej republiky Jiří Svoboda nehodu vlaku zo 7. júlu 2020 na česko-nemeckej hranice. V obci Pernink v Karlovarskom kraji sa čelne zrazili dva osobné vlaky. Zrážku neprežili dvaja cestujúci a zranilo sa 24 ľudí. Vlak smerujúci do Karlových Varov vošiel na jednokoľajku v momente, keď tam nemal čo robiť. Oba osobné vlaky do seba narazili v rýchlosti približne 50 kilometrov za hodinu. Polícia po takmer roku obvinila jedného z rušňovodičov zo všeobecného ohrozenia.

O osem dní neskôr došlo u našich západných susedov k ďalšiemu vlakovému nešťastiu. Zrážka osobného a nákladného vlaku v Stredočeskom kraji si vyžiadala jednu obeť rušňovodiča a 35 zranených. Ku kolízii došlo pri Českom Brode, na železničnej trati medzi Prahou a Kolínom. Podľa výsledkov vyšetrovania, rušňovodič osobného vlaku nerešpektoval upozornenie, že má zastaviť a narazil do súpravy poštového vlaku.

​K ďalšiemu vlakovému nešťastiu došlo 9. septembra 2020 v meste Kdyně v okrese Domažlice. Osobný vlak mal zastaviť na železničnej stanici. Cestujúci chceli vystúpiť, vlak ale išiel ďalej a narazil do diagnostickej súpravy. Na mieste sa zranilo 21 ľudí, z toho štyria stredne ťažko. 

"Jednu osobu sme vyslobodili, bol to strojvodca z tej osobnej súpravy. Vyslobodili sme ho bez použitia hydraulických nástrojov. Ďalej sme z vlaku dostali aj štyri osoby, ktoré sme buď vyniesli, alebo boli hasičmi vyvedení." povedal 9. septembra 2020 hovorca hasičov Pavel Poncar. Podľa správy Českých železníc rušňovodič osobného vlaku prešiel návestidlo na červenú. Následne začal brzdiť, ale súpravu sa mu už nepodarilo zastaviť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy