Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viera
5.10.2024
VIDEO: Zrážku vlakov sa podarilo zaznamenať na priemyselné kamery
Zdielať na

VIDEO: Zrážku vlakov sa podarilo zaznamenať na priemyselné kamery

PARDUBICE / Pri čelnej zrážke vlakov prišli o život štyri ženy, medzi nimi sú aj dve Slovenky. Autentické zábery naznačujú, akou rýchlosťou vlaky išli a čo tragédií predchádzalo.

​Záznam z priemyselných kamier

Tragickú nehodu dvoch vlakov pri zastávke Pardubice - centrum zaznamenala priemyselná kamera. Súprava osobného vlaku zastaví, no krátko po tom do nej vrazí nákladný vlak, ktorý mal podľa medializovaných informácií ísť rýchlosťou 30 až 40 km za hodinu. Podľa českej železničnej inšpekcie to bol práve RegioJet, ktorý minul návestidlo Stop a vošiel tak priamo do cesty nákladnému vlaku. "Išiel som z Prahy do Košíc a bol to taký divný pocit, akoby vlak brzdil. Tak som sa chytil a bola to veľká pecka. Vozeň vedľa dostal náraz o nákladný vlak," povedal svedok.

Vo vlaku bolo 280 cestujúcich

V RegioJete, ktorý smeroval do Košíc a potom na Ukrajinu, sa v čase zrážky nachádzalo približne 280 cestujúcich. Dvadsaťsedem z nich utrpelo zranenie. Medzi nimi sú aj štyri Slovenky. Všetky skončili v nemocnici. Jednu z nich prepustili už včera a dve v priebehu dnešného dňa. Hospitalizovaná aj naďalej ostáva ešte jedna Slovenka. Žena je podľa našich informácií pri vedomí a v stabilizovanom stave.

"V súvislosti s tragickou zrážkou vlakov pri Pardubiciach náš zastupiteľský úrad v Prahe naďalej poskytuje konzulárnu pomoc občanom Slovenskej republiky a naďalej aktívne spolupracuje s príslušnými orgánmi Českej republiky. Z dôvodu ochrany osobných údajov nemôžeme poskytnúť bližšie informácie týkajúce sa obetí, či zranených osôb," povedala hovorkyňa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Beatrice Szabóová.

Premávka bola po tragickej zrážke pozastavená

Vlaky po výluke však už v súčasnosti cez Pardubice opäť jazdia, no iba po jednej koľaji. Aj keď náraz nákladného vlaku do osobného neprišiel vo vysokej rýchlosti, spôsobil škody za viac ako štyri milióny eur. Či išlo o technickú alebo ľudskú chybu, inšpektori zisťujú. Tragédiu vyšetruje aj polícia - a to pre podozrenie z všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy