Skoro jasno
23°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Dánsku premiérku Frederiksenovú napadli v centre Kodane. Na incident reagovala aj Čaputová
Zdielať na

Dánsku premiérku Frederiksenovú napadli v centre Kodane. Na incident reagovala aj Čaputová

Zdroj: TASR

KODAŇ / Na dánsku premiérku Mette Frederiksenovú zaútočil v piatok 7. júna muž v centre hlavného mesta Kodaň. Udrel ju, ako uviedla dánska tlačová agentúra Ritzau s odvolaním sa na policajné zdroje a premiérkin úrad. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Premiérka nemala po fyzickom útoku na kodanskom námestí Kultorvert žiadne znaky vonkajších zranení, píše Reuters s odvolaním sa na výpovede očitých svedkov incidentu. Po útoku však bola podľa spomenutých zdrojov v šoku. Útočníka, ktorý údajne konal sám, zadržala polícia bezprostredne po incidente, uviedla agentúra Ritzau. Útok bez uvedenia ďalších podrobností potvrdila aj kodanská polícia a dánska tajná služba.

Frederiksenová je dánska politička, ktorá vo funkcii predsedníčky vlády úraduje od júna 2019. Od júna 2015 je líderkou tamojších sociálnych demokratov. Dánsky minister pre životné prostredie Magnus Heunicke na platforme X napísal, že "Mette je prirodzene útokom šokovaná. Musím povedať, že my všetci, ktorým je blízka, sme otrasení".

Čaputová: V demokratických spoločnostiach nie je miesto pre násilie

Prezidentka reagovala na útok na dánsku premiérku Mette Frederiksenovú. "V demokratických spoločnostiach nie je miesto pre násilie - musíme sa mu všetci postaviť," uviedla prezidentka na sociálnej sieti v anglickom jazyku. Takisto zaželala Frederiksenovej veľa síl.

Predseda Európskej rady Charles Michel a šéfka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová podľa agentúry AFP útok na dánsku premiérku odsúdili a označili za "desivý". Michel na platforme X napísal, že je "pobúrený" a ostro odsudzuje "tento zbabelý agresívny čin". "Násilie v politike nemá miesto," dodala Metsolová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy