Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
České väznice majú nedostatok dozorcov: Jeden väzeň utiekol, ďalší po nich hodil dvere
Zdielať na

České väznice majú nedostatok dozorcov: Jeden väzeň utiekol, ďalší po nich hodil dvere

PRAHA / Väznice v susednom Česku riešia veľký problém. Je ním nedostatok dozorcov. Dokonca pre to utiekol nebezpečný väzeň z jedného z najprísnejšie strážených zariadení. Žiaľ, noví dozorcovia sa do práce veľmi nehlásia.

"Väzenská služba Českej republiky zápasí s veľkým personálnym deficitom, v tejto chvíli chýba takmer 1 000 ľudí," informovala tlačová hovorkyňa Väzenskej služby ČR Markéta Prunerová. Ide podľa nej z veľkej časti práve o dozorcov, väzni to vedia a snažia sa to využiť. Napríklad z Valdickej väznice sa pokúsil pred rokom jeden z nich utiecť. Väzeň z Valdíc utekal cez strážnu vežu, kde práve chýbal dozorca. Tým sa ho podarilo dopadnúť až o niekoľko metrov ďalej na poli.

Ďalší dôvod prečo je málo záujemcov o prácu dozorcu, je fakt, že sa jedná o nebezpečnú prácu. Vo väzniciach stúpa kriminalita a väzni často napádajú aj dozorcov. V tomto prípade jeden z odsúdených hodil po dozorcovi ťažké dvere. Dozorcovia ho našťastie spacifikovali a muž bol obvinený z vraždy v štádiu pokusu.

Trend napádania zamestnancov je stúpajúci

"Čo sa týka minulého roka tak sme zaznamenali viac ako 60 napadnutí zamestnancov väzenskej služby a tento trend je určite stúpajúci," dodala hovorkyňa. "Vo Valdiciach som pracoval ako dozorca cez 20 rokov. Nástupný plat nie je taký veľký, aby to zaujalo mladých ľudí," vyjadril sa bývalý dozorca. Situácia vo väzniciach začína byť pomerne kritická a väznica tak tlačí na zmenu legislatívy a väčšiu motiváciu novo prichádzajúcich zamestnancov. Ponúka napríklad 5 týždňov dovolenky a vysoký nástupný príspevok, to ale nestačí. 

"Aktuálne sú v legislatívnom rokovaní zmeny, ktoré sa týkajú zamestnávania cudzích štátnych príslušníkov, respektíve osôb z európskej únie, čo sa týka služobného pomeru," objasnila Prunerová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy