Polojasno
18°
Bratislava
Ivan
8.7.2024
Skupina žien fyzicky napadla primára: Opľuli ma a hádzali po mne topánky, tvrdí lekár
Zdielať na

Skupina žien fyzicky napadla primára: Opľuli ma a hádzali po mne topánky, tvrdí lekár

RIMAVSKÁ SOBOTA / V rimavskosobotskej nemocnici skupina príbuzných fyzicky napadla primára oddelenia. Polícia obvinila tri ženy. Vedenie chce upraviť legislatívu.

​Príbuzní jedného z pacientov zaútočili na primára v areáli nemocnice. Ten sa počas služby presúval z jedného pavilónu do druhého. Na lavičke v parku si všimol skupinu ľudí. Jedna žena sa rozbehla jeho smerom. "Začala ma vulgárne osočovať, atakovať a vyhrážať sa mi. Snažil som sa ju upokojiť, no nepodarilo sa mi to. Žena ma následne opľula," reagoval primár Ján Zachar. 

Tento raz nebol útok iba slovný, ženy sa po primátorovi zaháňali päsťami 

O pár minút neskôr, keď sa vracal na oddelenie, ho už obkolesila celá skupina. Išlo o štyri ženy a dvoch mužov. "Spoznal som medzi nimi jedného pacienta, ktorý pred krátkym časom ležal u nás na internom oddelení. Bol vo veľmi vážnom klinickom a komplikovanom stave," dodal primár. Ten mal byť aj napadnutý iným pacientom. Príbuzný si svoj žiaľ a frustráciu vybili na primárovi. Útočili iba ženy, tento krát však nielen iba verbálne.

"Začali sa na mňa päsťami zaháňať do oblasti hlavy, trupu, hlavy, tváre. Hádzali po mne topánky," pokračoval primár. Snažil sa ich zastaviť a upokojiť, no to sa mu nepodarilo. Atak nakoniec zastavil vrátnik, ktorý privolal aj policajtov. Tí zadržali štyri ženy vo veku 50 až 58 rokov. "Polícia v RS obvinila z prečinu výtržníctva 3 ženy, ktoré sa skutku dopustili spolupáchateľstvom. Obvinené sú stíhané na slobode," informovala hovorkyňa KR PZ Banská Bystrica Mária Faltániová. 

Lekár hovorí o cielenom útoku

"Jednoznačne došlo podľa môjho názoru k cielenému útoku na mňa ako zdravotníckeho pracovníka v priamej súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti pacientovi," povedal Zachar. "Útok považujeme za absolútne neprípustný a neospravedlniteľný," vyjadril sa hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ. A hoci sa právna ochrana zdravotníckych pracovníkov od začiatku roka 2017 posilnila, štatút chránenej osoby majú podľa hovorcu iba počas výkonu práce na ambulancii, či na oddelení.

"Chceme iniciovať legislatívnu úpravu, aby táto úprava hovorila o chránenej osobe ako zdravotníkov nielen počas poskytovania zdravotnej starostlivosti, ale v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti," dodal Kráľ. "My, zdravotnícky pracovníci, potrebujeme pri výkone svojej práce pocit bezpečia," skonštatoval napadnutý primár. 

Útoky agresívnych pacientov sú čoraz častejšie 

Realita je žiaľ taká, čo čoraz častejšie musia čeliť útokom od agresívnych pacientov, či ich príbuzných. "Extrémne zarážajúci je fakt, že k prejavom agresivity, verbálnym útokom, poškodzovaniu majetku nemocnice na oddeleniach UP, dochádza neustále a podľa môjho názoru frekvencia tohto javu stúpa," uzavrel primár Zachar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy