Polojasno
20°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
Medveď sa dostal do chlieva a zabil kozu. Ostatné zvieratá vystrašil tak, že ušli
Zdielať na

Medveď sa dostal do chlieva a zabil kozu. Ostatné zvieratá vystrašil tak, že ušli

HÁJ / V obci Háj medveď útočil na hospodárske zvieratá. Dostal sa do chlieva, zabil kozu a ostatné zvieratá vystrašil tak, že ušli. Obyvatelia tejto podhorskej obce majú ešte v čerstvej pamäti útok z júla minulého roka, keď medveď pri stajniach s koňmi dohrýzol 20-ročného Kristiána. Mladého farmára vtedy zachránila odvaha jeho mamy, ktorá rozzúrenú šelmu bodla vidlami. V blízkosti dediny nakrútili obyvatelia až 6-tich medveďov. Starosta už vyzval ľudí, aby boli opatrní.

Marián má malý súkromný chov, okrem kôz chová aj ovce. Medveď sa dostal cez oplôtok až k maštaliam. "Kozľa zožral a jedna koza je nezvestná," uviedol pán Marián. Celú noc sedel v aute pri stajniach a hliadkoval. O desiatej večer sa k stajniam priblížili dva medvede. Nezľakli sa svetla ani poplašnej strely. "Okolo jednej v hoci sa kozy splašili. 4 ušli do hory, hľadali sme ich, ale nedali sa chytiť," dodal farmár. 

Farmári sa teraz obávajú, že sa medvede budú pravidelne vracať a nezastaví ich ani oplôtok. "Zásahový tím nám sem dal fotopascu. Kým sa medvede neodplašia, máme zvieratá poschovávať. A kam? 20 kusov?" pýta sa Marián Jelluš, farmár. Od marca je aj v tejto podhorskej obci vyhlásená mimoriadna situácia. Aktuálne sa v jej blízkosti pohybuje až 6 medveďov. 

"V marci sme nainštalovali dve kamery, boli obsadené dva mesiace. Dnes sa nainštalovala ďalšia," potvrdil starosta obce Háj Rastislav Lejtrich. Maštale, kde sa medveď najnovšie odvážil, sú v blízkosti futbalového ihriska. Obyvatelia šelmy nakrútili večer aj 50 metrov od intravilánu obce.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy