Skoro jasno
31°
Bratislava
Ivan
8.7.2024
Pokračuje súdny proces s Róbertom Lališom v kauze mafiánskych vrážd
Zdielať na

Pokračuje súdny proces s Róbertom Lališom v kauze mafiánskych vrážd

PEZINOK / Obávaní mafiáni sa stretli pred súdom. Údajný boss Sýkorovcov Robert Lališ alias Kýbel, sedel na lavici obžalovaných. Členovia vražedného komanda Alojz Kromka a Ivan Cuper prezývaný Vincko, boli tentokrát v pozícií svedkov. Na súde sa ale dlho nezdržali. Lališa súdia pre 6 starých mafiánskych vrážd vrátane popráv bratov Diničovcov či Romana Deáka.

Róbert Lališ prezývaný Kýbel stál podľa obžaloby na čele skupiny Sýkorovcov od roku 1997. Spolu s ďalšími mali pod palcom hlavne západné Slovensko vrátane Bratislavy. Lališa pred rokmi odsúdili na doživotie. Pred časom, mu ale jeho trest zrušil Najvyšší súd, pretože boli porušené jeho práva. Všetko sa tak začína odznova. "Po 9 rokoch sme zase na začiatku a tak ako som avizoval, že tento senát je nezákonne zložený," ozrejmil Marek Para, obhajca obžalovaného. 

"Jedná sa o obžalobu ešte z roku 2014, kedy bol obžalovaný za to že založil a bol členom zločineckej skupiny. Je tam potom 6 skutkov vrážd, jedná sa o skutky z rokov 1997-1999, v podstate osôb, ktoré mali mať väzby ku vtedajšej skupine Diničovcov," opísal prokurátor Peter Kysel.

Lališ sa cíti nevinný

V tom čase boli brutálne popravení aj ďalší ľudia spájaní s podsvetím. Medzi zavraždenými bol Alojz Házy, Daler Hlavačka, Bratia Diničovci či Roman Deák. Róbert Lališ akúkoľvek vinu odmieta. "Ja sa cítim stále nevinný. Čo dokážem aj pred týmto súdom ako aj pred tým nestranným súdom," povedal Lališ na súde. "Pán Lališ o sebe vyhlasuje, že je nevinný jak mu to vôbec z úst môže vyjsť? Čo sa majú sem tí mŕtvi postaviť a povedať mu tak toto si robil?" povedala matka zavraždeného Romana Deáka. "24 rokov bojujeme. 24 rokov. Nášho syna rozstrieľali doslovne, a do písmena," dodala.

Pred súdom vypovedala Deákova matka a po nej mali na rad prísť vypovedať aj na doživotie odsúdení členovia vražedného komanda Sýkorovcov. Alojz Kromka prezývaný Lojzo Čistič a Ivan Cupper známy ako Vincko. Dvojica, ale pred súdom odmietla čokoľvek povedať.

Robert Lališ požiadal aj o prepustenie z väzby na slobodu. Senát žiadosť zamietol. "Ten dôvod väzby je uňho len útekový a po 9 rokoch takýto dôvod nemôže obstáť," doplnil Para. Pojednávanie v tejto kauze bude pokračovať začiatkom Júla a predvolaní sú ďalší svedkovia.

Obžaloba súvisí s vraždami z rokov 1998 a 1999 - Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy