Oblačno
12°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
Prípad unesenej študentky Sone: Záchranár unikne trestu
Zdielať na

Prípad unesenej študentky Sone: Záchranár unikne trestu

BRATISLAVA / Záchranár, ktorý nadrogoval a uniesol mladú študentku Soňu, unikne trestu. Sudkyňa ho poslala do ústavnej ochrannej liečby. Prípad, ktorý vlani otriasol celým Slovenskom, vyšetrovali policajti ako znásilnenie.

Študentka Soňa vystúpila 10.septembra v noci na zastávke v Petržalke a smerovala domov. K svojim najbližším však už neprišla. Počkal si ju totiž 54-ročný záchranár Ivo, ktorý ju omámil a potom uniesol do svojho bytu. Tam ju držal dlhé hodiny a postupne podával viacero omamných látok.

Po 26-tich hodinách ju v bezvedomí a s rôznymi zraneniami doviezol pred nemocnicu v Petržalke. Deň na to ho policajti zadržali. Pri sebe mal injekcie s rôznymi látkami, vrátane ketamínu.

V Ivovom byte aj v aute našli kriminalisti stopy študentkinej DNA. Muža následne obvinili a sudca ho poslal do vyšetrovacej väzby. Koncom mája však v tejto kauze nastal veľký zvrat. Vyšetrovanie znásilnenia totiž z dôvodu nepríčetnosti obvineného zastavili. Bývalý záchranár skončil na psychiatrii.

"V čase skutku nebol schopný zvládnuť svoje konanie, nebol schopný rozpoznať následky svojho konania.. V tom čase mal byť nepríčetný podľa záverov znaleckého posudku," uviedla dozorová prokurátorka Soňa Juríčková. O Ivovom ďalšom osude sa rozhodovalo dnes (18.6.) na súde. Za 10 minút bolo po všetkom. Záchranára, ktorý uniesol študentku Soňu, poslala sudkyňa do ústavnej liečby. Dôvodom rozhodnutia bol posudok.

Zavážilo rozsiahle množstvo znaleckých posudkov

"Bolo tam urobené rozsiahle množstvo znaleckých posudkov a znalecké dokazovanie, kde zo záverov dvoch posudkov vyplynulo, že je potrebné vyšetriť duševný stav dotyčného. Bolo odporúčané, aby to bol znalec z odboru psychiatrie plus sexuológia," informovala Juríčková. 

"Tak ako sme podali sťažnosť voči uzneseniu o zastavení trestného stíhania, aj voči tomuto postupu, že nám nebolo umožnené, dať ďalší znalecký posudok. Teda kontraposudok znalca z odboru psychiatrie a psychológie," vyjadril sa advokát poškodenej Ondrej Urban. Prokurátorka aj obvinený sa vzdali práva podať odvolanie. Verdikt je právoplatný. Ivo z pojednávačky odišiel bez jediného slova. K prípadu sa odmietol vyjadriť aj jeho advokát.

Ivana následne eskortovali PMJ-čkári rovno na psychiatriu. "On ide do Pinelky, čiže to je vecou doktorov, ktorí ho budú mať ako ošetrujúci lekári v Pezinku v Pinelovej nemocnici," dodala prokurátorka Juríčková. "Keď budeme mať nový znalecký posudok, tak pripravíme podnet na 363, prípadne iné právne kroky, aby sme sa pokúsili zvrátiť tento proces," uzatvára obhajca poškodenej. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy