Oblačno
13°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
Dôchodkyňa varila na svadbách: Obvinili ju z neoprávneného podnikania
Zdielať na

Dôchodkyňa varila na svadbách: Obvinili ju z neoprávneného podnikania

BELÁ NAD CIROCHOU / Podnikať bez vedenia účtovníctva a neplatenia dane sa nevypláca, presvedčila sa o tom aj dôchodkyňa z okresu Snina. Podľa obžaloby roky zabezpečovala catering na svadbách. Keď sa prvýkrát posadila na lavicu obžalovaných, hovorila o svojej nevine. Keď sa však situácia nevyvíjala v jej prospech, svoje vyhlásenie zmenila. Teraz si vypočula trest.

Trestná činnosť dôchodkyne

Podľa obžaloby dochádzalo k trestnej činnosti počas ôsmich rokov a aktivity dnes už sedemdesiatjedenročnej dôchodkyne sú spojené s obcou Belá nad Cirochou. Akcie, na ktorých varila, sa odohrávali v obecnom dome. Kým ona sa bráni, že to boli štyri svadby ročne, starosta v pojednávacej miestnosti hovoril o ôsmich, iné počty však poznajú vtedajší poslanci. "Priemerne odhadujem, že tých svadieb bolo tak 30 do roka." komentoval situáciu exposlanec Mestského zastupiteľstva Belá nad Cirochou. O aký zárobok za osem rokov jej činnosti išlo, to jasné nie je. Tým, že neviedla podklady, zmarila možnosť výpočtu dane.

Chýbajúca evidencia

"Pani neviedla ani žiadnu evidenciu na kontrolu hospodárenia, a to aj napriek tomu, že v tomto období pravidelne za odplatu poskytovala služby spojené so zabezpečovaním stravy na rôznych spoločenských a kultúrnych akciách," hovorí hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová. Na začiatku procesu tvrdila, že sa vinná necíti. Podľa súdu, keď bolo zrejmé, že sa dôkazná situácia nevyvíja v jej prospech, vyhlásenie zmenila.

Priznanie a rozsudok

K trestnému činu skresľovania údajov hospodárskej evidencie sa priznala. Súd ju uznal za vinnú. " "Na trest odňatia slobody na tri roky. Súd výkon uloženého trestu odňatia slobody podmienečne odkladá. Zároveň určuje probačný dohľad nad správaním obžalovanej v skúšobnej dobe a súd ustanovuje skúšobnú dobu na dva roky," hovorí samosudca Okresného súdu Humenné Vladimír Varga," hovorí samosudca Okresného súdu Humenné Vladimír Varga.

Opätovné prejednanie prípadu

Pri trestnom čine neoprávneného podnikania ženu najskôr prvostupňový súd spod obžaloby oslobodil, no po odvolaní prokurátora krajský súd rozsudok zrušil a prípad vrátil naspäť prvostupňovému súdu. Dopadlo to tak, že opakovane si už oslobodzujúci verdikt nevypočula. Samosudca uznesením trestnú vec postúpil humenskému Okresnému úradu s tým, že by mohlo ísť o priestupok. "Je možné zabezpečiť nápravu aj prostriedkami miernejšími, a to je prejednanie priestupku," dopĺňa Varga. Obžalovaná a aj jej obhajca sa vzdali práva na odvolanie. Lehotu si ponechal prokurátor, pôvodne totiž navrhoval uznať ju za vinnú v oboch skutkoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy