Jasno
19°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
Ploštice v bytovke: Obyvatelia volajú po radikálnom riešení
Zdielať na

Ploštice v bytovke: Obyvatelia volajú po radikálnom riešení

HUMENNÉ / Byt zamorený plošticami, neporiadok a špina - znepokojení nájomníci mestskej bytovky hovoria, že už týždeň poriadne nespali. Tvrdia, že z dvoch bytov, kde je podľa ich slov extrémny neporiadok, sa rozšírili ploštice na viaceré poschodia.

Neznesiteľné podmienky v bytovke

"Jednoznačne špina, prasatá majú lepšie v chlieve než oni," komentuje situáciu obyvateľka bytovky. Byty zamorili ploštice postupne, znepokojenie obyvateľov je na mieste. "Objavia sa aj vo výťahu, aj po chodbách," "ploštice vychádzajú v noci. No a v noci človek spí. Ráno vstaneme a už sme dohryzení," "Ja som poprala všetky veci zo skríň, desať mechov som vyprala, vyžehlila," hovoria ďalšie obyvateľky. Podľa nájomníkov sa nepríjemný hmyz šíri z dvoch bytov. Žena, ktorá v jednom z nich býva, sa k situácii nechce vyjadriť. "Naskytol sa mi veľmi nepekný pohľad, pretože som tento byt skontroloval. Je to zamorené. Komplet celý byt, každý jeden centimeter," povedal domovník Radoslav Mikula.

Reakcia mesta

V druhom byte býva mladý muž so zrakovým hendikepom, ktorý sem ploštice nechtiac zavliekol. O tom, že má byt zamorený, nevedel. "To ma len kamarát upozornil. Ja mám choré oči a nevidím," hovorí obyvateľ bytovky. Mesto zareagovalo hneď, ako im problém s plošticami nahlásili. Aktuálne sa hmyz nachádza v šiestich bytoch. "Oslovení boli nájomcovia týchto bytových jednotiek, aby si ich čo najviac vyprázdnili a umožnili tak firme, s ktorou má samospráva dlhodobú zmluvu, vykonať dezinsekciu," komentuje situáciu hovorca mesta Humenné Marián Škuba.

Kompetencie a opatrenia

Domovník si uvedomuje, že jeho kompetencie sú obmedzené. Napriek tomu na úrady poslal rozsiahlu žiadosť s návrhom, ako predísť nepríjemnostiam. Obáva sa, že sa rovnaká situácia môže kedykoľvek zopakovať. "Napísal som rozsiahlu žiadosť na mestský aj sociálny úrad, aby ploštice riešili. Treba vykonať opakovanú dezinsekciu a vyhodiť odtiaľ úplne všetko, vrátane podlahy, dverí a kuchynskej linky," pokračuje Mikula. "Proste to nemá zmysel, lebo oni aj keď to vystriekajú a nechajú ju v tom byte, tak o pol roka to máme znova a znova a znova," dodáva obyvateľka bytovky.

Problémoví nájomníci

Ide o bytovku, kde sa aj v minulosti objavili problémoví nájomníci a polícia tu kvôli nim zasahovala pravidelne. Viacerí si už za násilie či vyhrážanie odpykávajú tresty. Podľa domovníka by preto bolo vhodné nových nájomníkov preverovať, aby nedochádzalo aj k takémuto znepríjemňovaniu života slušných rodín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy