Jasno
23°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Záchrana turistky pod Veľkým Rozsutcom. Na pomoc prišiel aj vrtuľník
Zdielať na

Záchrana turistky pod Veľkým Rozsutcom. Na pomoc prišiel aj vrtuľník

MALÁ FATRA / Vážny úraz utrpela turistka pod Veľkým Rozsutcom. Spadla na turistickom chodníku. Na pomoc jej išli horskí záchranári a vrtuľník.

Vážne zranenie hlavy

Päťdesiatročná žena si pádom na turistickom chodníku pod Veľkým Rozsutcom spôsobila vážne poranenia hlavy, ktoré si vyžadovali okamžitý transport z terénu. "Úraz sa stal po dosiahnutí vrcholu a pri návrate cestou späť. Ten terén je tam taký, že každý jeden chybný krok môže zapríčiniť nejaký úraz. Je to predsa len suťovisko," povedal zamestnanec Horskej záchrannej služby v Malej Fatre Juraj Ondruš.

Náročné podmienky

Leteckí záchranári vzali vo Vrátnej na palubu aj horského záchranára a spoločne smerovali k Veľkému Rozsutcu. "Vzhľadom na zhoršujúce sa poveternostné podmienky bolo potrebné pacientku čo najrýchlejšie z exponovaného terénu evakuovať," informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air Transport Europe Zuzana Hopjaková.

Pomoc turistov

Profesionálom pomáhali aj turisti, a to pri prenášaní pacientky na plošinu, kde ju nabalili do siete. "Musím povedať, že nám ju pomohli veľmi opatrne a šetrne preniesť. Bodaj by všetci turisti boli takíto. Musím povedať, že mali základné zdravotnícke pomôcky, teda museli mať nejakú lekárničku," dodal Ondruš.

Dôležitosť opatrnosti

"Počas medzipristátia lekárka doplnila ďalšie potrebné ošetrenie, liečbu a po preložení na palubu bola s vážnym úrazom hlavy a poruchou vedomia letecky prevezená do Univerzitnej nemocnice v Martine," doplnila Hopjaková. Sezóna začala, počas túr treba byť opatrný. "Keď sa človek cíti vyčerpaný, mal by si radšej zastať, napiť sa a doplniť nejaký cukor," uzavrel Ondruš.

Súvisiace články