Jasno
21°
Bratislava
Beáta
28.6.2024
Dramatické chvíle v Slovenskom raji. Školský výlet zachraňovala horská služba
Zdielať na

Dramatické chvíle v Slovenskom raji. Školský výlet zachraňovala horská služba

SLOVENSKÝ RAJ / Štyri deti s učiteľkou bezradne blúdili počas školského výletu. Zle odbočili a dostali sa na úplne iný chodník, ako plánovali. Keďže pedagogička nevedela po slovensky, situáciu zachraňovali deti.

Neznalosť spôsobila problémy

Do Slovenského raja vyrazila väčšia skupina detí, no rozdelili sa. Zdatní turisti si prešli Suchú Belú, tí menej zdatní ju obišli a stretnúť sa mali na vrchole. Takéto rozdelenie bolo podľa záchranárov logické a veľmi dobré. "Chybu urobili v tom, že poslali s nimi rumunskú učiteľku, ktorá vedela len slabšie anglicky a nemecky. A hlavne tá spanikárila. Pomýlili si trasu. Išli dosť dlho a vtedy si uvedomila, že asi nejdú dobre," povedal zasahujúci záchranár Horskej záchrannej služby - Slovenský raj, Marek Knuteľ.

Namiesto toho, aby smerovali na vrchol Suchej Belej, skupinka kráčala ku Kláštorisku. Spôsobilo to nesprávne odbočenie v prvej tretine trasy. Na pomoc zavolali horských profesionálov, lenže nedokázali sa orientovať a vysvetliť záchranárom, kde sa nachádzajú. Deti to potom vzali do vlastných rúk. "Cez telefón nám poslali fotky, kde sa nachádzajú, čo nám dosť pomohlo. Neboli na nejakom neprístupnom mieste," pokračoval Knuteľ.

Rýchla lokalizácia

Vďaka fotke a výbornej znalosti terénu ich záchranári rýchlo lokalizovali. Boli na turistickom chodníku. "Dobre, že zavolali, lebo mohli zísť z chodníka a bola by z toho ešte väčšia akcia," dodal Knuteľ. Dôležitá rada od horských záchranárov je aj tá, aby aj deti ovládali trasu, ktorou sa chystajú. V prípade problémov možno práve oni budú volať pomoc. Samozrejme, to neplatí iba pre školské zájazdy či tábory. Vždy je najlepšie, ak každý člen skupiny pozná všetky detaily trasy. "Aby si na mape vedeli pozrieť, odkiaľ idem, kam, ako dlho to asi bude trvať. Keď viem, že túra trvá dve hodiny, no idem ju už štyri-päť hodín, už niečo nie je v poriadku. Tak už potom kontaktujem horskú službu," povedal záchranár Horskej záchrannej služby - Slovenský raj, Miroslav Jež.

Záchranári tiež majú obrovskú prosbu pre turistov, ktorí ich už zavolajú. "Najdôležitejšie je presne povedať, kde sa nachádzate. A potom samozrejme ostať na mieste, aby sme vás na tom mieste aj našli. Aby sa náhodou nestalo, že niekto chce ísť naproti. To je to najhoršie, čo môže byť," doplnil Jež.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy