Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Opitý neurológ si vypočul svoj rozsudok. Pacienti na jeho správanie upozorňovali už pred 10 rokmi
Zdielať na

Opitý neurológ si vypočul svoj rozsudok. Pacienti na jeho správanie upozorňovali už pred 10 rokmi

HUMENNÉ / Vinný. Takýto verdikt si na Okresnom súde v Humennom právoplatne vypočul neurológ, ktorý ordinoval pod vplyvom alkoholu. O prípade televízia JOJ ako prvá informovala v septembri. A hoci sa vtedy väzbe vyhol s tým, že dostal zákaz požívať alkohol, na sklonku roka mal v ambulancii pod čapicou znova. Podľa znaleckého prepočtu ráno o siedmej sa hodnota pohybovala okolo troch promile. Na správanie tohto lekára sme upozorňovali už pred takmer 10 rokmi. Pozrite si skúsenosti pacientov.

"Musela som si dať liek, no nevedela som, aký, preto som sem prišla. Povedal, že tak si zoberte slučku a sa obeste," povedala na margo prípadu pacienta Oľga. Pacientka upozornila na neprimerané správanie neurológa ešte v roku 2015. A hoci máme Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ten vtedy reagoval, že dohľad vykonávajú iba nad poskytnutou zdravotnou starostlivosťou a správnosťou medicínskych postupov.

"Ťažko to prežívam, nemôžem sa s tým vyrovnať a stále si to preberám, že čim som si to zaslúžila," povedala pani Oľga. Problémy s alkoholom mal tento muž opakovane. V roku 2022 šoféroval pod vplyvom, kedy nafúkal viac ako 1,3 promile alkoholu. Dostal pokutu vo výške 700 eur a prišiel o vodičák na 2 roky. V septembri minulého roka prišiel ďalší problém.

Policajtov zavolala pacientka

"Ledva písal, ledva rozprával. Hovorila som o bolesti nohy, on písal o chrbtici, ktorú som vôbec nespomínala," reagovala pacientka Valéria. Podľa jej slov je to úplná bezcharakternosť jeho aj zdravotnej sestry, pretože si vraj neuvedomujú, že majú na starosti ľudské životy. Lekár nafúkal jedno promile. Policajti ho obvinili z ohrozenia pod vplyvom. Skutku sa podľa vyšetrovania dopustil pri výkone povolania a pacientov mal ošetrovať v stave, keď mohol ohroziť ich život alebo zdravie. 

Sudkyňa ho nechala na slobode

Väzobnému stíhaniu sa vyhol a na slobode ho sudkyňa ponechala s viacerými obmedzeniami. Medzi nimi bol aj zákaz požívať alkoholické nápoje. Lenže na o tri mesiace neskôr, na sklonku minulého roka, znova ordinoval pod vplyvom alkoholu. Okolo poludnia nafúkal vyše jedného promile. Znalec však urobil prepočet a podľa toho lekár o siedmej ráno mohol mať od vyše dvoch, až do 3,28 stotín promile. V pojednávacej miestnosti urobil vyhlásenie o vine. Dostal peňažný trest vo výške 1 500 eur pre prípad jeho zmarenia náhradný trest odňatia slobody v trvaní 5 mesiacov. To ale nie je všetko.

Pacientov trápi konanie lekára, pretože takýchto je v regióne nedostatok

"Neočakávala som žiaden zázrak, iba trošku porozumenia. Ľudský prístup, nič iné," povedala pacientka Oľga. Rozsudok je právoplatný, procestné strany sa vzdali práva na odvolanie. "Má trest zákazu činnosti na dva roky a 8 mesiacov," vyjadrila sa samosudkyňa OS Humenné Gabriela Dubová. Liečenie stanovila protialkoholické a to ambulantnou formou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy