Oblačno
19°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Výbuch granátu v aute zabil dieťa. Polícia vyšetruje 46-ročného muža
Zdielať na

Výbuch granátu v aute zabil dieťa. Polícia vyšetruje 46-ročného muža

OBROVAC / Stredajší výbuch auta v Chorvátsku neďaleko Zadaru, pri ktorom zomrel deväťročný chlapec z Českej republiky a ďalší sa zranili, zrejme spôsobil výbuch granátu. Ten si mala rodina zobrať z vojenského výcvikového priestoru. 46-ročného Čecha chorvátska polícia zadržala.

​Nebezpečná zastávka

Podľa chorvátskych médií išlo o výlet dvoch rodín, ktoré boli v Chorvátsku na dovolenke. V dvoch SUV-čkach boli štyria dospelí a tri mladšie deti. V stredu svoj pobyt ukončili a vracali sa domov, keď chceli ísť ešte k moru. Zastavili pri meste Knin, kde mali vojsť do nebezpečného priestoru vojenského cvičiska. Podľa vyjadrenia zadarskej polície tam mal chlapček nájsť granát a spolu s otcom ho mali dať do auta. Prešli takmer 50 km, keď museli v oblasti Bilišan zastaviť.

Tragická explózia

O niečo neskôr pre poruchu na aute zastavili vozidlo na okraji cesty a dieťa z vozidla zobralo výbušné zariadenie, ktoré v jednej chvíli vybuchlo. Pri explózii sa zranili traja ľudia. 49 a 34-ročné ženy, ako aj 39-ročný muž, sa zranili. Chlapček zomrel na mieste, uviedla chorvátska polícia. "Počul som výbuch a dobehol som na miesto. Jedna žena ležala a plakala, dieťa sa nehýbalo. Druhá žena taktiež plakala a bolo vidieť, že je zranená na tvári. Všetkých previezli záchranári do nemocnice v Zadare. 39-ročného muža po ošetrení prepustili," povedal svedok nehody Slobodan Olujič. "Jedna utrpela ťažšie zranenie, druhá ľahšie zranenie. A v tejto chvíli obe sú mimo priameho ohrozenia života," povedal riaditeľ konzulárneho odboru Ministerstva zahraničných vecí Českej republiky Pavel Pešek.

Muž zatiaľ obvinený nie je

Český konzul v Splite je s nimi v kontakte. Navštívil aj nemocnicu, kde hovoril aj s jednou zo zranených žien. 46-ročného muža policajti zadržali, no zatiaľ obvinený nie je. "Môžem potvrdiť zadržanie českého občana v súvislosti so stredajším výbuchom v Zadarskej župe. Vzhľadom na to, že pri incidente zomrelo dieťa, Ministerstvo zahraničných vecí nebude poskytovať žiadne ďalšie informácie. Náš zastupiteľský úrad je v kontakte so všetkými relevantnými inštitúciami a poskytuje štandardnú konzulárnu asistenciu," uviedol hovorca Ministerstva zahraničných vecí Českej republiky, Daniel Drake. Zatiaľ nevedia, či zadržaného muža prípadne neprepustia a tragédia sa nebude vyšetrovať v Česku. Ak by ho chorvátska polícia obvinila, české úrady môžu požiadať o jeho prevoz do rodnej krajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy