Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Matka zosnulej po streľbe na univerzite spochybňuje postup polície. Tá vinu odmieta
Zdielať na

Matka zosnulej po streľbe na univerzite spochybňuje postup polície. Tá vinu odmieta

PRAHA / Bolo ich štrnásť. Študenti a učitelia, ktorí ráno prišli do školy na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity a už sa z nej nikdy nevrátia domov. Medzi nimi aj študentka Eliška.

Matka tvrdí, že polícia nepostupovala adekvátne

"Verila som polícii. Verila som tomu, že keď moja Eliška ide do školy, že je o ňu postarané. Nikdy ma nenapadlo sa báť," povedala matka zosnulej Elišky Lenka Šimůnková. V štvrtok 20. júna prišla mamička Elišky na Bezpečnostný výbor snemovne, kde polícia vysvetľovala svoj zákrok proti strelcovi, ktorý najskôr v Klánovickom lese zabil otecka s malou dcérkou, potom zavraždil otca a svoj plán dokonal šialenou streľbou v škole.

​Za policajtami stojí ich prezident aj riaditeľ pražskej centrály. "Ja v tejto chvíli naozaj neviem o ničom. Žiadne závažné chyby alebo hrubé nedbanlivosti, ktoré by vo finále mali vplyv na ten tragický následok," uviedol policajný prezident Martin Vondrášek. S tým ale mamička jednej z obetí, ktorá prišla na rokovanie výboru v sukni potlačenou fotkami svojej milovanej dcéry, nesúhlasí. "Vedenie fakulty, ktoré malo zaistiť bezpečnosť pre naše deti, malo informovať všetkých ľudí, ktorí boli v tej chvíli v budove," poznamenala Šimůnková.

​​Polícia vraj robila všetko, čo mohla

Kritici vytýkajú polícii niekoľko vecí. Vrah vstúpil do budovy pár desiatok sekúnd pred dvoma policajnými hliadkami, ktoré ho prišli hľadať. Na študijnom ale dostali informáciu, že má hodinu v inej budove a prešli len dve spodné poschodia a odišli. Pritom vrah už bol na toaletách na štvrtom poschodí. Podľa kritikov bola tiež zlá komunikácia s fakultou. Policajti uznávajú drobné pochybenia, ale to by aj tak útok odvrátilo. "My musíme ísť po horúcej stope. Ja chápem, že ak potom dodatočne zistíte, že páchateľ bol o dve poschodia vyššie a my sme tam boli a robili sme vyšetrovanie, tak je to nešťastné. Nie je to nič, čo by niekto urobil nedbalosťou," dodal riaditeľ pražskej polície Petr Matějček. Polícia tak celý prípad odkladá a uzatvára. Keďže vrah bol sám a pri útoku zomrel, polícia nemá koho trestne stíhať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy