Zatiahnuté
19°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Zdravotníci bijú na poplach. Agresívne útoky zo strany pacientov pribúdajú
Zdielať na

Zdravotníci bijú na poplach. Agresívne útoky zo strany pacientov pribúdajú

BRATISLAVA / Zdravotníci prosia o pomoc štát. Riešením by podľa lekárov mohlo byť rozšírenie zákona, ktorý by posilnil ich ochranu. Odstrašujúcim účinkom by podľa právnika Slovenskej lekárskej komory mohli byť aj prísnejšie tresty pre previnilcov.

"Začali sa na mňa päsťami zaháňať v oblasti tváre, hlavy a trupu, hádzali po mne topánky," hovorí primír Ján Zachar.

Tento odsúdeniahodný útok sa odohral v máji tohto roka v Rimavskosobostskej nemocnici. Skupina príbuzných napadla primára keď sa presúval z jedného pavilónu do druhého. Išlo o tri ženy, ktoré čelia obvineniu.

Verbálne a fyzické útoky

S agresivitou zo strany pacientov ale aj ich príbuzných sa takmer každý deň stretávajú aj zdravotníci na urgentných príjmoch v Bratislave. Často ide o verbálne útoky. Výnimkou však nie sú ani fyzické napadnutia.

"Napríklad zlomenina ruky alebo vykĺbené rameno. Na tieto udalosti sme, samozrejme, reagovali a jedným z opatrení, ktoré chránia našich zdravotníkov je aj zazmluvnenie bezpečnostnej služby," uviedla Eva Kliská z Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

"Neraz naozaj pacienta prevážame do nemocnice aj za súčinnosti polície. Kedy sme najviac ohrození je práve ten čas, kým políciu zalarmujeme, kým tá dorazí na miesto zásahu, kedy ide o minúty až desiatky minút," hovorí zdravotnícky záchranár Matej Polák a riaditeľ Záchrannej zdravotnej služby ZaMED.

Zmena legislatívy

Práve zo spomínaných dôvodov urobila tlačovku Slovenská lekárska komora. Jej členovia žiadajú zmeniť legislatívu, ktorá by ich chránila aj keď nie sú v službe. V súčasnosti sú totiž zdravotníci ako chránené osoby len počas poskytovania zdravotnej starostlivosti.

"Nevedie cesta k organizovaní kurzov obrany pre zdravotníkov. Nevedie cesta ani v tom, že sa posilní súkromná bezpečnostná služba niekde v nemocnici," tvrdí prezident Slovenskej lekárskej komory MUDr. Jaroslav Šimo, PhD.

"Ten útočník môže dostať podmienečný trest s odkladom. A je otázka či takéto tresty podmienečné budú dostatočnou prevenciou alebo represiou pre budúcnosť," ozrejmil právyny zástupca SLK Zdenko Semeši.

Vyjadrenie ministerstva

Ministerstvo zdravotníctva akékoľvek útoky na zdravotníckych pracovníkov odsudzuje. Rezort dodáva, že za bezpečnosť zdravotníckych pracovníkov nemocnice je v prvom rade zodpovedné vedenie a zriaďovateľ zariadenia. "Ak dôjde k útoku na zdravotníckeho pracovníka, a to bez ohľadu na to, či pôjde o fyzické alebo psychické násilie, resp. hrozbu takéhoto násilia a či k nemu dôjde pri výkone zdravotníckeho povolania smerujúceho k záchrane života alebo ochrane zdravia alebo mimo neho, takýto útok odporúčame riešiť v rámci trestného, resp. priestupkového konania, v závislosti od závažnosti," uvádza ministerstvo vo svojom stanovisku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy