Skoro jasno
25°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Pozor na suveníry z dovolenky: Za niektoré hrozí aj väzenie, pozrite sa, ktoré to sú
Zdielať na

Pozor na suveníry z dovolenky: Za niektoré hrozí aj väzenie, pozrite sa, ktoré to sú

BRATISLAVA / Pozor na suveníry z dovolenky. Za niektoré vás neminie vysoká pokuta, v horšom prípade väzenie. Môže ísť napríklad o výrobky z korytnačích pancierov, hadej, prípadne krokodílej kože. Pozor aj na niektoré výrobky čínskej medicíny.

​Suveníry sú pre väčšinu dovolenkárov samozrejmosťou. Pri ich kúpe ale treba myslieť na to, že niektoré môžu byť vyrobené z chránených druhov rastlín a zvierat. "Chránené druhy rastlín a živočíchov podliehajú Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES) a viac ako 37 tisíc je pod dohľadom príslušných orgánov a obchod s takmer 1 100 druhmi je úplne zakázaný," informovala Drahomíra Adamčíková, Finančná správa SR. 

Problémová je aj tradičná čínska medicína či náramky z pancierov morských korytnačiek

Príslušníci Finančnej správy často nachádzajú v batožine cestujúcich napríklad koraly, výrobky z krokodílej či hadej kože. "Naši návštevníci alebo teda deti môžu vidieť na porovnanie ako vyzerá, keď sa had zvlečie, je to veľmi tenučká koža pripomínajúca igelitový sáčok a na porovnanie máme kožu z hada, ktorá z neho bola zvlečená alebo teda nasilu odstránená, kde vidieť štruktúru samotných tých šupín aj vlastne kožu zvnútra," povedala Alexandra Ritterová, oddelenie marketingu a PR ZOO Bratislava

Problémom býva aj tradičná čínska medicína, ktorá môže obsahovať časti ohrozených rastlín či živočíchov akými sú napríklad tiger, nosorožec, kobra či ženšen. Nelegálny je aj obchod bez potrebných povolení s kožou a kožušinou, napríklad z jaguára, leoparda či tigra, z ktorých sú potom vyrábané kabelky či kabáty. Na plážach juhovýchodnej Ázie sa často môžete stretnúť s náramkami, hrebeňmi či náhrdelníkmi vyrobenými z pancierov morských korytnačiek. Všetky sú pritom spadajú pod ochranu CITESu.

Nelegálny obchod so slonovinou je, žiaľ, tiež veľkým lákadlom turistov

Medzi veľké lákadlá turistov patria aj živé zvieratá, napríklad vtáky, rôzne plazy či hady. Tie bývajú odchytávané nelegálne, vo voľnej prírode a sú ponúkané napríklad na trhoch v Afrike či Južnej Amerike. Obrovským problémom najmä v Afrike a Ázii je aj nelegálny obchod so slonovinou. Na trhu sa objavila napríklad aj kabelka zo slona. Ročne kvôli chamtivosti ľudí zomrie odhadom až 36-tisíc slonov. Výnimku zo zákazu majú iba niektoré certifikované tradičné rezbárske a šperkárske výrobky z Namíbie a Zimbabwe.

"V exotických krajinách by ľudia napríklad tiež nemali si brať so sebou alebo zbierať aj niečo také ako je perie z exotických vtákov, pretože aj toto spadá pod ochranu v rámci CITESu," objasnila Ritterová. Pri kúpe exotických predmetov z Tuniska, Egyptu, Thajska či Turecka vám k nim musia pribaliť aj oficiálne sprievodné doklady, teda certifikát k výrobku, ktoré budú colníci vyžadovať. Bez povolení a nelegálny dovoz hrozia previnilcom vysoké pokuty aj väzenie.

Aký trest hrozí za porušenie colných predpisov?

"Za colný priestupok možno podľa závažnosti porušenia colných predpisov uložiť pokutu do výšky 3 319,39 eura. Za závažné porušenie predpisov hrozí aj trestné stíhanie s možnosťou uloženia trestu odňatia slobody na dobu až 8 rokov," uzavrela Adamčíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy