Polojasno
23°
Bratislava
Diana
1.7.2024
V nemocnici útočil pacient: Napadol iného pacienta, sestru a ďalšieho zdravotníka
Zdielať na

V nemocnici útočil pacient: Napadol iného pacienta, sestru a ďalšieho zdravotníka

BRATISLAVA / V sobotu (22.6.) podvečer útočil pacient na centrálnom príjme v nemocnici na bratislavských Kramároch. Stalo sa tak krátko po tom, čo bol do nej prevezený záchrannou zdravotnou službou. V tom čase mali na urgentnom príjme viacero pacientov, pre zhodnotenie jeho stavu mužovi povedali, aby počkal na chodbe.

​​Fyzicky tam napadol iného pacienta čakajúceho na vyšetrenie a následne sestru, ktorú udrel do tváre a sotil na zem. Spacifikovať sa ho snažil ďalší zdravotník, ktorý skončil s vážnym zranením pravej ruky. Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) o tom informovala na sociálnej sieti. "Pre zranenia ruky, ktoré napadnutý zdravotník utrpel, bude práceneschopný," poukázala UNB. 

"Ak si niekto predstavuje, že príde na urgentný príjem a do 10 minút sa všetky jeho veci vyriešia, je na omyle," povedala lekárka Naďa Rozumyková. "Ak nám vypadnú kolegovia po takomto útoku, tak nám to pomaly položí oddelenie, nie je to v poriadku," ozrejmila zdravotná sestra Helena Obrcianová.  

Muž mal podľa polície napadnúť pracovníčku záchrannej zdravotnej služby, ktorá prevážala chorého pacienta. Zranil aj toho

"Policajti Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave III vyšetrujú trestný čin výtržníctva v súbehu s trestným činom ublíženia na zdraví spáchaných na chránenej osobe, ku ktorým malo dôjsť včera (22.06.) v nemocnici na Kramároch," píše sa v stanovisku polície. 

Podľa ich slov mal na urgentnom príjme jeden z čakajúcich mužov najprv verbálne a následne fyzicky napadnúť pracovníčku záchrannej zdravotnej služby. V tom čase prevážala chorého pacienta. V dôsledku toho zranil aj chorého pacienta a tiež fyzicky napadol ďalšieho zo záchranárov, tvrdí polícia. "Po vykonaní potrebných úkonov bol podozrivý eskortovaný do cely policajného zaistenia. Prípad je realizovaný v tzv. super rýchlom konaní," dodala polícia.

Neskončilo sa to len zadržaním 

Vyhrážky dostávajú lekári aj zo strany mužovej rodiny. "Rodina útočníka sa telefonicky vyhráža fyzickou likvidáciou personálu v nemocnici na Kramároch," objasnila Jana Šimunková, KR PZ Bratislava. 

Riaditeľ nemocnice žiada spoločnosť o odsúdenie takýchto činov

"Ako lekár som sa s agresívnymi pacientmi stretol už niekoľkokrát, je to vždy veľmi nepríjemné a pochopiteľne, nikto z nás nechce takéto situácie pri výkone svojej práce zažívať. Pre mňa osobne je však zarážajúce, ako často prichádza k takýmto agresívnym útokom na zdravotníkov. Zdravotníci nesmú byť vystavovaní verbálnym ani fyzickým útokom," povedal riaditeľ UNB Alexander Mayer.

Ten zároveň žiada spoločnosť o odsúdenie takýchto činov a podporu zdravotníkov. Napadnutým zdravotníkom zaželal skoré uzdravenie. UNB avizovala, že okrem bezpečnostnej služby plánuje zavádzať aj ďalšie opatrenia, ktoré zvýšia bezpečnosť zdravotníkov a eliminujú útoky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy