Skoro jasno
33°
Bratislava
Beáta
28.6.2024
Požiar ilegálnej skládky lokalizovali. Jeho presná príčina zostáva neznáma
Zdielať na

Požiar ilegálnej skládky lokalizovali. Jeho presná príčina zostáva neznáma

PODUNAJSKÉ BISKUPICE / Hasiči bojujú s požiarom ilegálnej skládky.

​V Podunajských Biskupiciach bojujú v pondelok (24. 6.) hasiči s požiarom ilegálnej skládky. Na mieste je niekoľko hasičských áut a aj dron. Situáciu prišiel skontrolovať aj starosta Poddunajských Biskupíc.

Podarilo sa nám rozprávať sa s mužom, ktorý stráži neďaleký objekt, ten nám povedal, že mohlo dôjsť k samovznieteniu. K požiaru tu podľa jeho slov dochádza pravidelne.

"Požiar porastu a odpadu bol ohlásený na Lieskovskej ceste v bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice krátko po 18.00 hod. Hasiči naďalej vykonávajú hasebné práce, na mieste je aj zisťovateľ príčiny vzniku požiarov. Na mieste zasahuje 30 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru s 9 kusmi hasičskej techniky a viac ako 20 členov Dobrovoľných hasičských zborov obcí Ružinov, Podunajské Biskupice, Most pri Bratislave, Rusovce, Petržalka, Malinovo a Rovinka" uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave Štefan Koči.

Výzva pre občanov

Mestská časť Podunajské Biskupice na sociálnej sieti vyzýva, aby si ľudia pre šíriaci sa hustý dym pozatvárali na svojich príbytkoch okná. "Ak to nie je vyslovene nevyhnutné, nevychádzajte von. Uhasenie náročného požiaru sa odhaduje až v ranných hodinách," dodala. Na mieste sú podľa mestskej časti aj odborníci, ktorí monitorujú kvalitu ovzdušia.

Priaznivé hodnoty ovzdušia

"Monitoring ovzdušia, ktorý prebieha počas hasenia požiaru skládky, vykazuje v Podunajských Biskupiciach aj v Lieskovci priaznivé hodnoty," uviedla mestská časť krátko po polnoci z pondelka na utorok (25. 6.).

Požiar porastu a odpadu na Lieskovskej je v ranných hodinách lokalizovaný. Hasiči sú však stále na mieste udalosti a naďalej pracujú na jeho likvidácii. "Požiar skládky odpadu na Lieskovskej ceste majú hasiči už pod kontrolou. Jeho likvidácia však pokračuje po celonočnom boji napriek veľkej únave celého zásahového tímu ďalej. V porovnaní so situáciou v noci sa rozsah ohniska zmenšil na zhruba 15 % jeho pôvodnej veľkosti," ozrejmil starosta Roman Lamoš na sociálnej sieti. Podľa odhadov by požiar mohol byť úplne uhasený do štyroch až piatich hodín.

Čo však bolo presnou príčinou požiaru je zatiaľ predčasné hovoriť. Do prípadu sa zapojila aj Slovenská inšpekcia životného prostredia. Vo veci začala výkon štátneho dozoru. Hasiči na miesto navážajú zeminu, ktorá má zabrániť opätovnému rozhoreniu. 

Hasičom sa po viac ako 24 hodinách podarilo požiar zlikvidovať. Vo večerných hodinách už svoje vecné prostriedky začali baliť. Naďalej však miesto bude monitorované. Pre TV JOJ to potvrdil bratislavský hovorca hasičov Štefan Koči.

Viac si môžete pozrieť aj vo videách:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy