Oblačno
13°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
Na svojho najlepšieho priateľa vytiahol nôž a dobodal ho na smrť. Svoj trest už pozná
Zdielať na

Na svojho najlepšieho priateľa vytiahol nôž a dobodal ho na smrť. Svoj trest už pozná

ŽILINA / Libor, ktorý po hádke vytiahol na svojho najlepšieho priateľa nôž a dobodal ho na smrť, si za vraždu odsedí 15 rokov. Na okresnom súde v Žiline v utorok (25.6.) padol verdikt v prípade brutálnej vraždy, ktorá sa stala na tamojšom sídlisku Hliny vlani v októbri.

Pojednávanie malo začať o deviatej ráno, no pre nahlásenú bombu začalo až o dve hodiny neskôr. Do budovy sa zamestnanci vrátili až potom, ako ju prehľadali. Eduard už bol na dôchodku. Pred panelákom na parkovisku sa v osudný októbrový večer stretol s Liborom, ktorý si od neho prišiel požičať kompresor. Pohádali sa pre peniaze, ktoré útočník Edovi dlhoval. Libor v návale zlosti vzal z auta nôž a bodol ho do krku. Keď spadol na zem, uštedril mu ešte ďalších 12 bodno-rezných rán. Eduard zomrel na mieste, Libor ušiel a na polícii sa až o pár hodín prihlásil sám.

Hrozilo mu doživotie, no dostal 15 rokov

Za obzvlášť závažný zločin vraždy mu hrozilo až doživotie. V pojednávacej miestnosti si Libor vypočul rozsudok. K činu sa priznal, aj ho oľutoval. Senát mu aj na základe týchto poľahčujúcich okolností vymeral 15-ročný trest. "Mala som pocit, že svoj čin úprimne ľutuje, išlo o dlhoročného rodinného priateľa. Je mu to ľúto voči pozostalým, poznali sa roky. V tomto smere som nemala pochybnosti," povedala prokurátorka KR Žilina Alexandra Mesiarkinová. 

"15 rokov? Myslím si, že je to mála. Moja dcéra prišla o otca, on si odsedí svoj trest a vráti sa k deťom. Bianka ale otca už nemá," reagovala bývalá manželka zavraždeného. Čo sa týka trestu a viny je rozsudok právoplatný, práva na odvolanie sa vzdal obžalovaný aj prokurátorka. Zavraždený Eduard mal tri deti, tie od odsúdeného žiadajú náhradu nemajetkovej ujmy vo výške dovedna 300-tisíc eur. Sudca ich ale v tejto veci odkázal na civilný súd. Splnomocnenec pozostalých sa voči tomuto rozhodnutiu odvolal.

Rozhodnúť o nemajetkovej ujme bolo povinnosťou súdu, tvrdí splnomocnenec pozostalej rodiny

"Bolo povinnosťou tohto súdu rozhodnúť aj o výške nemajetkovej ujmy. Či už vo výške 100-tisíc alebo menej, o tom už polemizovať nebudem. Ale bolo to jeho povinnosťou v zmysle súdnej praxe o nároku na nemajetkovú ujmu," vysvetlil splnomocnenec pozostalej rodiny Ján Halagán. S odvolaním sa tak bude musieť vysporiadať druhostupňový súd, ktorý o nároku na náhradu škody rozhodne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy