Oblačno
13°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
Nočný výbuch a požiar v byte: Polícia vyšetruje prípad všeobecného ohrozenia
Zdielať na

Nočný výbuch a požiar v byte: Polícia vyšetruje prípad všeobecného ohrozenia

GELNICA / Silná rana a dym stúpajúci z bytu. Na gelnickom sídlisku SNP sa detonácia ozvala krátko pred pol jednou ráno. Vystrašení obyvatelia sa na prácu hasičov pozerali iba v pyžamách.

​Dramatická evakuácia

Množstvo ľudí v bytovke už spalo, vzájomne si pomáhali pri úteku po hrôzostrašnom výbuchu. Z bytov vybiehali väčšinou iba v pyžamách. "To bolo také rýchle, že behom piatich sekúnd sme museli povybehovať z bytov," povedala obyvateľka Katarína. "Susedia zvonili a kričali, že vybuchol plyn, tak sme sa rýchlo poobliekali, čo bolo nevyhnutné. Nevedeli sme, ktorý vchod kam vedie," povedal obyvateľ Marek.

Núdzový zásah hasičov

Deti, dospelí aj dôchodcovia zažili extrém, aký si nikto neželal. Teplota bola pod pätnástimi stupňami. Do Gelnice dorazil aj hasičský evakuačný autobus. Hasičov čakala ťažká úloha, zlikvidovať požiar v silno zadymených priestoroch a nájsť dôchodcu, ktorý v byte býval. "Viditeľnosť bola nulová. Počuli sme krik, že niekto je v byte, ale nedokázali sme sa k nemu dostať. Pán sa nachádzal niekde medzi chodbou a obývačkou. Neskôr sa mu podarilo dostať na balkón, kde plamene šľahali prakticky naňho, takže ich zavrel," povedal veliteľ zásahu Hasičského a záchranného zboru Gelnica, Fratišek Saxa.

Hasičom sa podarilo seniora po pár minútach bezpečne dostať z bytu bez viditeľných poranení. "K 77-ročnému mužovi sme vyslali ambulanciu rýchlej zdravotnej pomoci. Záchranári pacienta transportovali do nemocnice v Krompachoch so sťaženým dýchaním," hovorí hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Petra Klimešová. Tlaková vlna vytlačila vchodové dvere bytu do spoločných priestorov bytovky. Podľa hasičov bola najviac postihnutá obývačka. Hasiči skontrolovali aj ostatné byty v budove, kde bol cítiť iba zápach dymu.

Pripravenosť mesta

"Prešli sme aj ostatné vchody bytovky, ale nič sme nenachádzali, ani v celom podkroví," doplnil Saxa. Aj keď ide o súkromné byty, mesto bolo pripravené na pomoc v prípade potreby. Dnes dopoludnia dorazili do bytovky experti, ktorí skúmali miesto požiaru. "Ja osobne som prišiel na miesto činu skoro od začiatku. Komunikoval som pravidelne s občanmi a bol som pripravený pomôcť všetkým, ak by to bolo potrebné," informoval primátor Gelnice Dušan Tomaško. "V byte došlo za zatiaľ nezistených okolností k výbuchu tlakových nádob sprejov a následne k požiaru v jednej z izieb. Z bytového domu bolo evakuovaných približne dvadsať obyvateľov," povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave, Jana Mésarová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy