Polojasno
28°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
ROZHOVOR: Ako správne zvládnuť rozhovor s deťmi o vysvedčení?
Zdielať na

ROZHOVOR: Ako správne zvládnuť rozhovor s deťmi o vysvedčení?

BRATISLAVA / Pre niektorých radosť, pre iných stres a napätie. Už v piatok (28.6.) dostanú tisíce žiakov do rúk výsledok ich práce za školský rok. Vysvedčenie však nie je rozsudok a kritické situácie sa dajú riešiť.

​​Reakcia rodičov je pre deti veľmi dôležitá

"Teším sa, že pôjdem do štvrtej triedy a vysvedčko je zatiaľ dobre," povedalo jedno z detí v ankete. "Bolo to veľmi náročné, ale zvládol som to," pridalo ďalšie dieťa. Už v piatok (28.6.) sa prepnú deti do prázdninového režimu. Mnoho z nich však bude bojovať s pocitom, že ich výsledok nebol podľa ich predstáv, či predstáv rodičov. "Keď sú napríklad zákernejšie pani učiteľky, nikdy do poslednej chvíle nevedia ako dopadne vysvedčenie," skonštatovala jedna zo žiačok.

"Pracujeme s pocitom sebadôvery a sebahodnoty, pretože tie bývajú ovplyvnené nielen tým aké má výsledky dieťa, ale aj ako rodičia reagujú," informovala Lenka Sarnecká, psychologička z platformy Ksebe. "Upozorňujeme rodičov, že ak nie sú spokojní s výsledkami dieťaťa v škole by dieťa v žiadnom prípade nemali trestať. Takýmto prístupom môžu viesť dieťa nielen k traume, ale aj k útekom z domu," pripomenula Zuzana Hrabovská z Odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Celý rozhovor o tom, čomu sa pri rozhovore vyhnúť nájdete tu:

​Deti častokrát siahajú po skratkovitých riešeniach

Ponižovanie, rôzne tresty, siahnutie na vreckové či odopieranie dovoleniek. Aj takéto reakcie sa v žiadnom prípade neodporúčajú. Deti častokrát môžu siahnuť po skratkovitých riešeniach, napríklad úteku. Aj v tomto prípade však platí, že čakať 24 hodín na oznámenie polícii je mýtus. Rodičia by v prípade krízovej situácie mali zvoliť zmierlivý tón. "Je dobré vyjadriť dieťaťu záujem a strach, čiže komunikovať, že mám o teba strach, chcem vedieť, že si v poriadku," oznámila Sarnecká.

​V týchto dňoch psychológovia zažívajú nápor. Vidieť to aj na počtoch volaní na krízovú linku. Každá ťažká situácia sa však dá riešiť a siahnutie si na život či útek nie je cestou. "Známky sú iba známky a je to v pohode," pripomenul jeden zo žiakov. Tisíce detí sa rozhodujú svoju vnútornú bolesť pretaviť do bolesti fyzickej. Existujú však riešenia, ktoré nebolia. "Máme dnes príležitosť povedať tým deckám, že počúvaj ma, že zajtra je ten posledný deň, zajtra dostaneš to vysvedčenie a som na teba hrdý," skonštatovala Zuzana  Juráneková, psychologička z internetovej poradne IPčko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy