Jasno
26°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
Pri obci vyčíňa svorka vlkov. Za posledné mesiace roztrhli pätnásť oviec
Zdielať na

Pri obci vyčíňa svorka vlkov. Za posledné mesiace roztrhli pätnásť oviec

PODHRADIE / Nad obcou Podhradie v prievidzskom okrese vyčíňa svorka vlkov. Tá útočí na ovce, ktoré tu pasie bača z neďalekého družstva. Za posledné dva mesiace ich roztrhali pätnásť. Ich nájazdy naberajú na intenzite. Túto noc tu zabili dve ovce.

Vlky vyčíňajú v oblasti už dlhšie

"Je to vlk. Má to všetky znaky na vlka," uviedol riaditeľ poľnohospodárskej organizácie Poľnovtáčnik v Lehote pod Vtáčnikom Daniel Frauenschuh. "Oklamú aj psa. Keď strážiš, čakajú a potom prídu," skonštatoval bača Ján Čertík. Vlci vyčíňajú nad Podhradím už niekoľko týždňov. Aj tentoraz si to odniesli dve ovce. "Takýto problém nemáme len teraz, ale dlho," povedal Frauenschuh.

"Za posledné dva mesiace nám roztrhali pätnásť oviec," informoval Čerík. Na jar mali v stáde 930 kusov oviec. Keď to takto pôjde ďalej, na jeseň ich bude výrazne menej. Vlci útočia najčastejšie po pol noci. "Chytia ich za krky a potom im vyžerú vnútornosti," opísal útoky Čertík. Ovce strážia bačovia aj psy. Voči vlkom sú ale bezradní. "Človek je z toho smutný. Celé dni sa staráme a toto," vyjadril sklamanie Čertík.

Chovatelia sú zúfalí

Na mieste boli aj členovia zásahového tímu pre medveďa hnedého. Tí tu osadili fotopasce a lokalitu začali monitorovať. Vlci im ovce zabili aj v minulosti. Tentoraz ale útočia oveľa častejšie. Chovatelia sú zúfalí. "V budúcnosti sa budú musieť vlci strieľať," ukončil Frauenschuh.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy