Jasno
17°
Bratislava
Berta
2.7.2024
Rozvášnený dav obkľúčil policajta. Ten musel využiť aj svoju zbraň
Zdielať na

Rozvášnený dav obkľúčil policajta. Ten musel využiť aj svoju zbraň

MEDZILABORCE / Policajtovi naznačoval, že ho podreže, vyhrážal sa mu, že dlho byť nebude. Rozvášnený dav ľudí policajta doslova obkľúčil, strkali doňho, sácali ho a kričali na neho aj vyhrážky o usmrtení. Vo vypätej situácii v Medzilaborciach policajt musel dokonca využil hrozbu strelnou zbraňou. Z útoku na verejného činiteľa prokurátor obvinil miestneho muža. Hrozilo väzenie, no trest si napokon bude musieť odpracovať.

Muž sa vyhrážal mužovi, že ho podreže

​Ku skutku došlo v podvečerných hodinách na ulici v Medzilaborciach. Impulzom na policajný zákrok bolo objasňovanie priestupku. "Príslušník mestskej polície vykonával štandardný služobný zákrok objasňovania priestupku, paradoxne v prospech napadnutého maloletého rómskeho chlapca," informoval hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove. Policajt žiadal od jedného zo zúčastnených občiansky preukaz. A vtedy nastal iný problém.

Do situácie, ktorá sa ho pôvodne netýkala, sa priplietol obžalovaný. "Ten policajt si myslel, že on behá na neho. On bránil mňa na mňa ukazoval rukami a hovorí, že načo sa tam pcháš," uviedla manželka obžalovaného Nataša Surmajová. "Agresívny muž opakovane rukou naznačoval policajtovi, že ho podreže, vyhrážal sa mu, že dlho žiť nebude," oznámila hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ Prešov Jana Ligdayová. Policajt dokonca musel využiť hrozbu strelnou zbraňou. Popiera však, že by na niekoho mieril.

Policajt tvrdí, že na nikoho nemieril

"Na mestských kamerách to je jasne vidno. Bol som ja a okolo mňa ich bolo asi dvesto. Zo všetkých strán do mňa sácali. Zbraň som vytiahol, mal som ju nad hlavou. Na nikoho som nemieril," bránil sa zasahujúci mestský policajt. "Otec mu hovorí – strieľaj, strieľaj, mieril naňho," oponuje syn obžalovaného Marián Varecha.

"Rozvášnený dav, niekoľko desiatok ľudí, policajta v tesnej blízkosti doslova obkľúčil, strkal doňho, sácali ho a kričali na neho aj vyhrážky o usmrtení," informoval hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove Marián Spišák. Medzilaborčana (48) policajti obvinili z trestného činu útoku na verejného činiteľa. Agresor svoje konanie nekomentoval. A hoci manželka hovorila o jeho nevine, sudca to videl inak. "Ja sľubujem, aj môžem prisahať, že je tam nevinne. Policajt zobral zbraň a útočil," povedala Surmajová.

Agresor si trest iba odpracuje

Podľa zákona za tento skutok hrozí až trojročné väzenie. Sudca rozhodol tak, že agresor si trest odpracuje. "Obvinený bol sudcom pre prípravné konanie uznaný za vinného z prečinu Útok na verejného činiteľa, za čo mu bol uložený trest povinnej práce v rozsahu dvesto hodín," informovala Ivana Petrufová, hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji. Tento trest musí vykonať do roka, vo svojom voľnom čase a bez nároku na odmenu.

Prokuratúra sa zaoberala aj okolnosťami použitia služobnej zbrane. Záver je taký, že policajt využil vo vypätej situácii zákonné oprávnenie na zaistenie bezpečnosti vlastnej osoby, aby sa dostal z obkľúčenia davu, ktorého agresivita sa stupňovala."Keď odo mňa odstúpili, zložil som zbraň k hrudníku, aby mi ju nikto nevzal. Pretože jeden sa mi pokúšal siahnuť po zbrani," dodal zasahujúci policajt

Súvisiace články

Najčítanejšie správy