Polojasno
19°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
Bombové hrozby pribúdajú. Páchateľom hrozia najprísnejšie tresty
Zdielať na

Bombové hrozby pribúdajú. Páchateľom hrozia najprísnejšie tresty

TRENČÍN / Po e-maile či telefonáte s informáciou "vybuchne bomba" začne polícia okamžite s bezpečnostnými opatreniami. Mnohí ste toho mohli byť aj svedkami. Bombových hrozieb stále pribúda. Niekedy aj dvakrát týždenne evakuujú a prehľadávajú všetky budovy súdov na Slovensku. A to aj napriek tomu, že sú vybavené detekčnými bránami.

​Detekčné brány

Informáciu o možnej hrozbe oznamujú páchatelia rôzne. Telefonujú na tiesňovú linku, píšu na sociálne siete, či e-maily. Aj začiatkom tohto týždňa prišiel e-mail na okresný súd v Trenčíne v znení „„na súde je bomba“. Budovy súdov sú ale pri vstupe vybavené detekčnými bránami, príslušníci justičnej stráže kontrolujú všetkých, či pri sebe nemajú nepovolené predmety. "Najmä zbrane a výbušniny, omamné a psychotropné látky, jedy a prekurzory, prípadne ďalšie veci, ktorými sa môže ohroziť verejný poriadok a bezpečnosť," Anna Ragasová z úseku koordinácie a styku s verejnosťou Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Evakuácia všetkých budov

Do budovy by teda nemal vojsť nikto s predmetom, ktorý by predstavoval hrozbu výbuchu. Aj napriek tomu však polícia tieto objekty kontroluje. Na miesto vyšlú policajné hliadky, hasičov, pyrotechnikov, či psovodov s cvičenými psami, ktorí uzatvoria okolie a prehľadávajú priestory. Keďže páchatelia v drvivej väčšine prípadov nešpecifikujú, v ktorom konkrétnom meste, polícia musí evakuovať budovy všetkých súdov na Slovensku"Kompetencia príslušníkov policajného zboru vykonať uzavretie verejne prístupného miesta (súdov) a vykonať ich prehliadku s cieľom zistiť, či sa veci (výbušniny) v nich nenachádzajú, vyplýva zo zákona o Policajnom zbore." písomne vydalo stanovisko Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky.

​Banky, nemocnice, či školy

Každú hrozbu ale vyhodnocujú individuálne a podľa toho kompetentní stanovia postupy. Z tohto dôvodu nie je možné stanoviť presnú sumu, koľko taký výjazd stojí. "Opatrenia vždy závisia od konkrétnej situácie, okolností, preto ich nie je možné vyčísliť," písomne informovalo Prezídium Policajného zboru Slovenskej republiky. Bezpečnostný analytik si myslí, že nie je potrebné za každých okolností nasadzovať najprísnejšie opatrenia. "Podľa závažnosti, pravdepodobnosti a predpokladu, aká je povaha hrozby by sa malo postupovať," tvrdí bezpečnostný analytik Radovan Bránik. Bombové hrozby sa ale nie vždy týkajú iba súdov. Môže ísť o banky, nemocnice, obchodné centrá, či školy.

Väzenie až na osem rokov

Páchateľ môže za šírenie poplašnej správy vyviaznuť s podmienkou, no súd ho môže poslať do väzenia až na osem rokov. A to napríklad v prípade, že už bol za takýto trestný čin odsúdený. Minister vnútra však po májových hrozbách avizoval, že pre takýchto páchateľov bude iniciovať čo najprísnejšie tresty a opatrenia. Vtedy anonym poslal výhražný e-mail na stovky slovenských škôl, polícia prehľadávala viac ako tisíc budov. Tento prípad vyšetruje NAKA ako teroristický útok, hrozí zaň až doživotie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy