Skoro jasno
21°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
Zvrat v prípade samovraždy v Parchovanoch: Obvinili Romanovu spolužiačku
Zdielať na

Zvrat v prípade samovraždy v Parchovanoch: Obvinili Romanovu spolužiačku

PARCHOVANY / Podľa informácií TV JOJ, v prípade samovraždy žiaka 9. ročníka ZŠ Parchovany Romana Michalika, polícia obvinila jeho spolužiačku pre zločin účasti na samovražde. Policajný vyšetrovateľ vzniesol obvinenie voči mladistvej S.Š. na základe pokynu Krajskej prokuratúry Košice dňa 21. júna.

Informáciu pre TV JOJ potvrdila hovorkyňa Krajskej prokuratúry Košice Jarmila Janová. "Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Trebišov, vzniesol obvinenie za zločin účasti na samovražde. Dozorový prokurátor v súčasnosti preskúmava, či bolo predmetné uznesenie vydané v súlade s jeho pokynom," uviedla Janová.

Roman koncom roka 2023 v osudný pondelok prišiel ako vždy do školy. Podľa doterajších zistení mu spolužiaci už ráno začali oplzlo nadávať. Dôvodom mal byť víkendový incident, kedy chcel ísť na oslavu k spolužiakovi, kde boli aj ostatní. Keď sa to dozvedeli, tak Romana na oslavu nakoniec nepustili, čo Roman vnímal ako ďalšie veľké poníženie. Plakal a chodil po dedine v hustom daždi, až kým ho našla mama. V pondelok po príchode do školy mu za to nadávali ďalej a hovorili mu: "kam sa stále pcháš".

Roman po tretej hodine povedal spolužiakom: "Mal som vás rád". Vyšiel z triedy na strechu školy, na ktorej stál desiatky minút. Za ten čas mu spolužiaci ďalej oplzlo nadávali a nakrúcali ho na mobil. Jedna z nich kričala: Roman skoč. A Roman skočil. Riaditeľ školy dodnes odmieta svoju zodpovednosť, rovnako aj pedagogický zbor. Obvinenie Romanovej spolužiačky prichádza po pol roku intenzívneho vyšetrovania a obvinená pravdepodobne proti nemu podá sťažnosť.

Zločin účasti na samovražde je založený na skutkovom základe podľa trestného zákona: "Kto iného pohne k samovražde alebo inému k samovražde pomáha, ak došlo aspoň k pokusu samovraždy, potrestá sa odňatím slobody na 6 mesiacov až 3 roky." Polícia voči Romanovej spolužiačke vzniesla obvinenie pre prísnejšiu formu spáchaného zločinu, keďže Roman bol v čase tragédie mladistvý, mal len 15 rokov a bol teda zo zákona chránenou osobou. "Odňatím slobody na 2 až 8 rokov sa páchateľ potrestá, ak čin uvedený v odseku 1 písmena b), teda na chránenej osobe."

Romanov otec sa od tragédie snaží preukázať, že jeho syna v škole spolužiaci dlhodobo šikanovali a škola šikanu prehliadala. Roman chodil pravidelne s plačom domov a veľmi frustrovaný. Sám požiadal rodičov o zabezpečenie odbornej pomoci, aby školu zvládol a dokázal v nej, aj popri nesmiernemu šikanovaniu, naďalej študovať. Jeho výsledky v škole boli pre ZŠ Parchovany zrkadlom úspechu šikovného a nadaného žiaka. Školu Roman reprezentoval pravidelne na Hviezdoslavovom Kubíne, ktorý niekoľkokrát vyhral, ale aj na športových súťažiach. Bol nadpriemerne inteligentný a priateľský chlapec.

Na obvinenie hlavnej podozrivej Romanov otec pre TV JOJ reagoval len stručne: "Áno, o obvinení spolužiačky som už bol informovaný. Počkáme aj s naším právnikom na oficiálne doručenie obvinenia. Uvedomujem si, aké následky táto skutočnosť môže priniesť obvinenej. Preto sa ďalej k obvineniu zatiaľ vyjadrovať nebudem."

Prípad samovraždy v Parchovanoch podrobne sleduje reportér TV JOJ Rasťo Striško, ktorý exkluzívne pre spravodajskú stanicu JOJ 24 o prípade pripravil už niekoľko rozsiahlych dokumentov. Jeden z nich si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy