Polojasno
23°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
Dramatická záchranná akcia: Zraneného turistu odviezol vrtuľník
Zdielať na

Dramatická záchranná akcia: Zraneného turistu odviezol vrtuľník

TERCHOVÁ / Horskí záchranári pomáhali v nedeľu (30. júna) v Malej Fatre 48-ročnému turistovi, ktorý pri zostupe z Veľkého Rozsutca v strmom skalnatom teréne spadol a utrpel úraz hlavy, chrbta a hornej končatiny. Informovala o tom Horská záchranná služba na svojom webe. Akciu piatich profesionálnych horských záchranárov výrazne skomplikovalo počasie.

​Pád pri schádzaní

Štyridsaťosemročný slovenský turista už schádzal z Veľkého Rozsutca, keď v strmom skalnom teréne spadol. "Nepamätal si príčinu pádu, ale bol orientovaný. Nachádzal sa na skalnej polici, kde sú voľné kamene, čiže aj toto mohla byť príčina pádu," povedal Branislav Porubčanský z Horskej záchrannej služby - Malá Fatra. Zlomená ruka, tržné rany na hlave a zranená chrbtica. Turistu chceli čo najskôr z terénu transportovať, no silný nárazový vietor vrtuľníku nedovolil dostať sa k skalnatému vrchu. "Pacient nemohol byť vyzdvihnutý z terénu pomocou vrtuľníka, tak sa transport musel vykonať pomocou lanovej techniky a transportných prostriedkov," priblížil Peter Muráň z Horskej záchrannej služby - Malá Fatra.

Na pomoc priletel vrtuľník

"My sme sa vyviezli do sedla Medziholie autom, odkiaľ sme pokračovali pozemne. Pacienta sme nabalili do celotelového matraca a odniesli do spomínaného sedla Medziholie," doplnil Porubčanský. Medzitým sa umúdrilo aj počasie, vietor sa utíšil a horským záchranárom mohol na pomoc priletieť aj vrtuľník. V sedle si prevzali pacienta a leteli s ním do žilinskej nemocnice. "Počas týchto letných horúčav odporúčame vyraziť včas ráno na túru. V poobedňajších hodinách hrozí riziko letných búrok, ktoré sú na hrebeni mimoriadne nebezpečné. Pre ľudský organizmus sú vyčerpávajúce aj vysoké teploty," pokračoval Muráň.

Nepriaznivé počasie

Počas uplynulých dní búrkové počasie a silný dážď spôsobili odtrh pôdy pod Veľkým Rozsutcom. Turistom, ktorí im telefonujú, musia profesionáli vysvetľovať, že o žiadnu mimoriadnu situáciu nejde a na Veľký Rozsutec môžu bez obáv vyraziť. "Zosuv sa netýka chodníka na Veľký Rozsutec, je to zosuv pôdy, ktorý je na modrom chodníku traverz poza Veľký Rozsutec," dodal Porubčanský. "V Malej Fatre sú všetky turistické chodníky otvorené a schodné," dodal Muráň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy