Jasno
10°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Prednosta úradu v Košiciach zadal zákazku vlastnej firme
Zdielať na

Prednosta úradu v Košiciach zadal zákazku vlastnej firme

Ide síce len o sumu 1 500 eur, no v Košiciach sa o tom vedie vášnivá diskusia. Pomerne nový prednosta jedného úradu zadal zákazku vlastnej firme, aby zlikvidovala odpad v okolí tohto úradu. Konkurenti jeho spoločnosti tvrdia, že tu niečo nie je v poriadku. Varovný prst zdvíhajú aj mimovládne organizácie.

Jaroslav Polaček kedysi horlivo bojoval za práva autodopravcov pri zriaďovaní mýta. Tentokrát sa už ako prednosta jednej košickej mestskej časti postaral o neslávnu dohru slávnych majstrovstiev sveta na košickom amfiteátri... Neporiadok tu totiž likvidovala jeho vlastná firma. Nie zadarmo.

Spoločnosť prednostu sa zaoberá odvozom odpadu ako ďalšie firmy v Košiciach, no prednosť dostala práve ona. Prednosta sa bráni, že vykonal telefonický prieskum cien trhu, no konkurenti o tom ani len netušia. "Sú to klamári a túto skutočnosť doložíme výpisom z telefónnych účtov," bráni sa Polaček.

"Pri nakladaní s odpadom som hľadal čo najúspornejšie možnosti... Ak si myslíte, že som mal starostovi odporučiť drahšiu spoločnosť, tak by to určite nebolo v súlade s etikou," dodáva Polaček.

"Ono to hovorí aj o starostovi, akoby mu nezáležalo na tom, ako sa úrad mestskej časti riadi," dvíha varovný prst Peter Kunder z Aliancie Fair play. "Ja ako právnik by som to neurobil, keby som bol vo funkcii, že zadám zákazku svojej právnej kancelárii... Nejedná sa o veľkú zákazku, tak by mal ísť príkladom a vstupovať do týchto záležitostí maximálne transparentne," upozorňuje poslanec Košice-Sever Vladimír Gurtler.

Podľa niektorých ide len o známku toho, že naše právo nevie chrániť a vymáhať princípy slušnosti a poctivosti. Prednostu však nanovo trápi odpad za známym amfiteátrom. Otázne zostáva, ktorá firma bude tentokrát túto čiernu skládku likvidovať...

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy