Jasno
21°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Matka troch detí riadne platila nájom. Prišla jej však výzva na vysťahovanie
Zdielať na

Matka troch detí riadne platila nájom. Prišla jej však výzva na vysťahovanie

HOLIŠA / V nezávidenia hodnej situácii sa na nás obrátila mladá žena - matka troch detí. Nasťahovala sa do podnájmu, no s majiteľkou bytu nemala podpísanú nájomnú zmluvu. Napriek tomu, že riadne zaplatila, prišla výzva na vysťahovanie. Do desiatich dní si musela nájsť náhradné bývanie a brániť sa bez zmluvy nevedela.

​Mamička súrne hľadala strechu nad hlavou

Mladá mamička s tromi deťmi hľadala strechu nad hlavou. Prenájom v malej obci jej našiel známy. Majiteľka bytu ale nájomnú zmluvu podpísala s ním. Do bytu sa však nasťahovala žena s tromi deťmi, vraj mala ústny súhlas od majiteľky. Za nájom aj zaplatila. "Platila 250 eur a štyridsať eur si platila za elektriku," uviedol priateľ podnájomníčky. O ďalší mesiac pri platbe mali vraj už podpísať zmluvu na jej meno.

"Zobrala peniaze a ušla. A odvtedy ju nevidno. Čiže ste podpísali zmluvu o prenájme a nedala Vám ju? Nedala nám ju. Áno," povedala podnájomníčka a matka troch detí. Keďže žena nemala kam ísť, byt ďalej užívala. Prišla jej ale výzva na vysťahovanie. Mala desať dní na to, aby odišla. Vraj sa na ňu sťažovali susedia. "Takže keď sa celá bytovka sťažuje na nich, že ako žijú, čo robia, aké cirkusy sú tu," sťažovala sa matka vlastníčky bytu.

Advokát varuje pred podvodmi

"Sama za to môže. Ak by sa správala tak ako sa má normálny človek, tak by takéto problémy neboli," uviedla spolumajiteľka bytu. To ale mladá mamička poprela. Keďže však nemala právny nárok byt užívať, musela odísť. "Nie, nemám kam ísť," povedala podnájomníčka. Dokonca zistila, že prenajímateľka nie je výlučnou vlastníčkou. A na toto by si mali ľudia dávať pozor, hoci podľa advokáta na Slovensku nie sú bežné podvody týkajúce sa prenájmu.

"Aj keď z času na čas sa nejaké objavia. Najmä v zahraničí, napríklad v Českej republike je známe, že veľa ľudí prenajíma byty, aj keď na to nemajú oprávnenie," informoval advokát Milan Ficek. Sú rôzne spôsoby ako sa uzatvára zmluva. Buď podľa občianskeho zákonníka, alebo podľa zákona o krátkodobom nájme bytu. "Od toho závisia aj lehoty napríklad na ukončenie nájmu, či už výpovedná lehota, alebo lehota na vysťahovanie," dodal Ficek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy