Jasno
21°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Lesy plné húb, aj životu nebezpečnej munície z vojny
Zdielať na

Lesy plné húb, aj životu nebezpečnej munície z vojny

SVIDNÍK / Hubárska sezóna sa začala, no naše lesy skrývajú aj iné "poklady". Napríklad muníciu z oboch svetových vojen. Pyrotechnik upozorňuje, že stále môže byť funkčná a životu nebezpečná. Natrafiť na ňu sa dá aj pri výkopových prácach.

"Tridsaťosem ročný miestny muž našiel neznámu muníciu v počte päť kusov. Na miesto privolaný krajský pyrotechnik určil, že ide o delostrelecké míny," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Prešov Jana Ligdayová. Aj takéto nástrahy môžete nájsť pri prechádzke v lese. Tieto delostrelecké míny boli stále funkčné a mimoriadne nebezpečné. Dokonca natoľko, že ich nemohli ani odviezť. Zneškodnené museli byť priamo na mieste nálezu. Munícia z čias vojen straší aj desiatky rokov po druhej svetovej vojne. Len v prešovskom kraji zaznamenali v júni dokonca až tri výjazdy pyrotechnikov v jeden jediný deň.

V dvoch prípadoch bol pyrotechnik vyslaný do dvoch obcí v okrese Svidník. V tom treťom bol nález ohlásený v dedine v stropkovskom okrese. V kraji pod Duklou sa počas druhej svetovej vojny diali jedny z najťažších bojov. Preto by ľudia mali spozornieť, ak vidia niečo kovové, hoci len malý kúsok. Môže sa stať, že zvyšok je zahrabaný v zemi. "Keď je to v lese, treba spozornieť, zbytočne do toho nerýpať a nekopať," povedal pyrotechnik Krajského riaditeľstva Policajného zboru Prešov.

Zneškodnené munície môžu z vonkajšej strany pôsobiť ako hrdzavý kus železa, zvnútra však môže byť všetko funkčné. A niektoré vyzerajú tak, že by vám ani nenapadlo, že ide o muníciu. "Vyzerá to ako konzerva, no môže to byť obrovský delostrelecký alebo mínometný granát" pokračuje pyrotechnik. "Munícia, napriek jej veku môže byť stále funkčná a preto pre človeka životu nebezpečná," dodala Ligdayová. Na muníciu už neraz v Cabove narazili aj na cintoríne pri kopaní hrobov. Aj osemdesiat rokov od druhej svetovej vojne musia byť mimoriadne opatrní. Navyše mnohí majú v živej pamäti ako prišiel o život 43-ročný muž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy