Jasno
22°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Sedemstoročný kostol v plameňoch? Hasiči a dobrovoľníci preverili svoju pripravenosť
Zdielať na

Sedemstoročný kostol v plameňoch? Hasiči a dobrovoľníci preverili svoju pripravenosť

SMREČANY / V obci horela strecha 700-ročného katolíckeho kostola. S ohňom bojovali profesionálni hasiči z celého okresu, pomáhali aj dobrovoľníci. Zásah komplikovali pôvodné hradby. K škodám na vzácnej kultúrnej pamiatke našťastie nedošlo, išlo len o plánované cvičenie.

Cvičný zásah

"Mali sme ohlásený požiar kultúrnej pamiatky katolíckeho kostola v Smrečanoch, malo sa jednať o požiar strechy, po údere blesku," informovala riaditeľka Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Liptovský Mikuláš Eva Krajčiová. "Ten požiar bol akože v blízkosti západnej strany veže kostola a do asi desiatich minút sem prišlo niekoľko záchranných hasičských zložiek," povedal správca farnosti Okoličné Jozef Tomaga. Sedemstoročný kostol má svoje špecifiká, preto je veľkým pozitívom, že sa s nimi mohli hasiči zoznámiť na cvičnom zásahu. "Tento kostol má svoj hradobný múr, čiže neviete úplne do jeho tesnej blízkosti prísť s mechanizáciou, je pomerne vysoký, tá veža má niečo cez tridsať metrov," pokračoval Tomaga.

Protipožiarne kontroly

V prípade ostrého zásahu, by hasili z plošín a rebríkov. Počas cvičenia využili aj samotnú vežu kostola. Po ničivom požiari v Banskej Štiavnici, hasiči na celom Slovenku zvýšili počet protipožiarnych kontrol a takýchto cvičení, práve v priestoroch kultúrnych pamiatok. "Najideálnejšie je veľmi včasné ohlásenie takejto udalosti, od toho závisí aj celkový úspech," pokračovala Krajčiová. Kostol Očisťovania Panny Márie v Smrečanoch, pochádza z prvej polovice 14. storočia. "Ide o veľmi vzácny objekt. Nachádzajú sa tu stredoveké nástenné maľby, rovnako aj renesančný maľovaný drevený strop," dodal Tomaga. Katolícky kostol v Smrečanoch nepostihla počas jeho 700-ročnej histórie, žiadna vojnová, či prírodná pohroma. Zostáva len dúfať, že to tak bude aj do budúcnosti a že hasiči sem budú chodiť len na cvičenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy