Skoro jasno
23°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Austrálska polícia zadržala chlapca. Na univerzite pobodal nožom študenta
Zdielať na

Austrálska polícia zadržala chlapca. Na univerzite pobodal nožom študenta

Zdroj: Shutterstock

CANBERRA / Na univerzite v Sydney pobodal útočník muža a spôsobil mu ťažké zranenia. Podozrivým je 14-ročný chlapec, ktorého zadržala polícia. V dôsledku útoku boli zatvorené všetky príslušné univerzitné budovy, informuje agentúra Reuters.

Motív nie je známy

Záchranná služba ošetrila 22-ročného študenta, ktorý sa bol vážne zranený a prevezený do nemocnice. Jeho stav je vážny, ale stabilizovaný, uviedla polícia štátu Nový Južný Wales. Zástupca komisára polície pre boj s terorizmom na tlačovej konferencii uviedol, že zatiaľ nie je známy útočníkov motív, ani prípadná ideológia, ktorá za jeho činom stála, ale spomenul možnosť, že sa mladý útočník radikalizoval na internete. "Konzumácia extrémistických ideológií nabádajúcich k násiliu má za následok to, že sa ľudia sami stávajú násilnými," povedal policajný komisár a dodal, že agresor bol polícii známy.

Miesto činu uzavreli

Podozrivý z útoku po incidente nastúpil do autobusu a bol zadržaný blízko nemocnice. Žiadne ďalšie bezprostredné riziko podľa polície nehrozí. Údajný útočník a napadnutý sa navzájom nepoznali. Hovorca Univerzity v Sydney uviedol, že policajné zložky budú ešte prítomné v areáli kampusu, kým bude prebiehať vyšetrovanie. Polícia miesto činu uzavrela. Útok sa odohral približne dva mesiace po tom, ako iný muž zabil nožom v obchodnom centre v Sydney šesť ľudí a dvanásť zranil, a pri ďalšom nesúvisiacom útoku 15-ročný mladík počas bohoslužby v západnej časti Sydney nožom napadol biskupa v kostole.

Sprísneniu zákonov

Oba útoky prinútili vládu štátu Nový Južný Wales k sprísneniu zákonov o predaji a držaní nožov. Štátny parlament v júni schválil zákony, ktoré polícii dávajú možnosť kontrolovať ľudí v nákupných centrách, na športoviskách a staniciach verejnej dopravy elektronickými skenermi na detekciu kovov bez súdneho príkazu. Zákon tiež zvýšil maximálny trest za predaj nože dieťaťu mladšiemu ako šestnásť rokov na jedenásť tisíc austrálskych dolárov, odňatie slobody na dvanásť mesiacov alebo oboje. Takisto zakázal predaj nožov deťom vo veku šestnásť alebo sedemnásť rokov bez rozumného odôvodnenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy