Jasno
21°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Dvojica skladovala stovky ton nebezpečného odpadu, potom ho spálila. Teraz jej hrozí väzenie
Zdielať na

Dvojica skladovala stovky ton nebezpečného odpadu, potom ho spálila. Teraz jej hrozí väzenie

SLANEC / V obci skladovali viac ako 300 ton nebezpečného odpadu. Neskôr ho previezli cez celé Slovensko do Bratislavy, kde ho dali spáliť ako bežný odpad. Vyšetrovateľ enviropolície už obvinil 48-ročného muža a o šesť rokov mladšiu ženu.

Všetko sa to malo diať na tomto pozemku v areáli bývalého poľnohospodárskeho družstva, kde odpad skladovali. V 537 vreciach bol uložený odpad, ktorý vznikol pri čistení plynových potrubí. "Vaky obsahovali viac ako 351 ton tuhých odpadov z čistenia plynu obsahujúcich nebezpečné látky," uviedol Roman Hajek, hovorca Prezídia PZ.

Majiteľ potom vrecia naložil a odniesol do Bratislavy firme, ktorá ich spálila. Zabudol im však spomenúť, že ide o nebezpečný a nie bežný odpad. "Obvinení nakladali s odpadom v rozpore so zákonom o odpadoch v celkovom rozsahu takmer 114-tisíc eur," hovorí Hajek.

Preprava samotných nebezpečných látok sa taktiež líši od bežného odpadu. Podmienky určuje tzv. Celoeurópska dohoda o preprave takýchto látok a každá firma ich musí spĺňať. "Šoféri musia byť preškolení, musia mať k dispozícií v aute havarijnú sadu v prípade, že by došlo k úniku aby vedeli v tom prvom zásahu zakročiť proti možnému úniku do životného prostredia," povedal generálny riaditeľ Zväzu odpadového priemyslu Ján Chovanec.

Dvojica čelí obvineniu

"Obvineniu čelí 48-ročný muž z Košíc a 42-ročná žena z okresu Michalovce, za trestný čin neoprávneného nakladania s odpadmi podľa trestného zákona spáchaného formou spolupáchateľstva," dodal Hajek.

Za takýto čin im hrozí päťročné väzenie a to aj osobám, ktoré z nedbanlivosti nakladajú s nebezpečnými odpadmi v rozpore so zákonom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy