Polojasno
28°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
Znalec proti znalcovi? V prípade unesenej študentky Sone sa objavili nové zistenia
Zdielať na

Znalec proti znalcovi? V prípade unesenej študentky Sone sa objavili nové zistenia

BRATISLAVA / V prípade unesenej študentky Sone sa objavili nové zistenia, na ktoré ako prvý upozornil portál Aktuality.sk. Minulý rok v septembri ju 54-ročný záchranár Ivo omámil a uniesol. Proti jej vôli ju v byte držal 26 hodín. Rozhodnutím súdu nie je za mrežami, ale na psychiatrii. Právny zástupca poškodenej chce využiť paragraf 363.

​Znalkyňa vo svojom posudku, ktorý vypracovala na podnet prokuratúry, uviedla, že aktuálny psychický stav záchranára si vyžaduje akútnu hospitalizáciu na psychiatrii.

Bratislavský mestský súd vydal predbežný príkaz začiatkom mája, na základe ktorého išiel obvinený Ivo na psychiatrickú kliniku do bratislavského Ružinova. Podľa portálu Aktuality.sk sa po celý čas zúčastňoval aktivít na oddelení. Usmieval sa a neužíval žiadne psychiatrické lieky. Mal sa správať tak, že ženský personál sa v jeho prítomnosti cítil nepríjemne. Po mesiaci, teda začiatkom júna, jeho ošetrujúci lekári poslali súdu list, v ktorom popisujú, že klinickým pozorovaním a vyšetrením páchateľa dospeli k týmto záverom.

"Osoba nespĺňa medicínsku indikáciu na poskytovanie ďalšej zdravotnej starostlivosti a je dôvodné predpokladať, že dôvod umiestnenia osoby obvineného v zdravotníckom zariadení pominul," píše sa v liste lekárov adresovanom Mestskému súdu Bratislava I.

"Máme za to, že nie je preukázané, že po celú dobu, keď ten páchateľ mal zadržiavať poškodenú, bol nepríčetný," tvrdí právny zástupca poškodenej JUDr. Ondrej Urban.

Psychiatria miesto väzenia

S listom lekárov, ktorý má naša redakcia k dispozícii, sa sudkyňa oboznámila na verejnom pojednávaní 18. júna. Rozhodla, že miesto väzenia sa pôjde liečiť na psychiatriu. "Je však potrebné zdôrazniť, že znalecký posudok znalkyne sa z časového hľadiska vzťahoval na moment spáchania skutku, teda september 2023. Vyjadrenie lekárov zahŕňalo obdobie až následného pobytu osoby v ich zdravotníckom zariadení," ozrejmila hovorkyňa Krajskej prokuratúry v Bratislave JUDr. Gabriela Kováčová.

Tento posudok sa ale nepozdáva obhajcovi unesenej študentky a tak si dal vypracovať nezávislým znalcom nový. Zaoberal sa dvoma znaleckými posudkami psychologičky a psychiatričky na obvineného záchranára. Tie sú ale úplne odlišné.

"Z tohto dôvodu som v rámci zachovania spravodlivosti odporučil opakované znalecké vyšetrenie pána P. v dohľadnej dobe," hovorí MUDr. Peter Šomšák, znalec z oblasti medicína a farmácia, odvetvie psychiatria.

Aktuálne je záchranár Ivo na psychiatrii a stále má status obvineného. Trestné stíhanie v prípade únosu mladej študentky Sone bolo uznesením prokurátorky zastavené a to z dôvodu jeho nepríčetnosti.

Právny zástupca použije známy paragraf

"V krátkej dobe bude podaný podnet podľa paragrafu 363, kde budeme žiadať, aby bolo doplnené znalecké dokazovanie našim alebo ďalším znalcom prípadne, aby sa k tomu vyjadril znalecký ústav či daný páchateľ je alebo nie je príčetný a pokúsime sa zvrátiť zastavenie trestného stíhania," vysvetlil Urban.

V spomínanom prípade môže teoreticky dôjsť k viacerým scenárom. Jeden z nich je, že lekári môžu navrhnúť zmenu ústavnej liečby na ambulantnú. "Ak je pravdou, čo sa hovorí, že nie sú splnené, no tak buď si myslím, že ho prokurátor prepustí na slobodu, alebo bude obmedzený na osobnej slobode a súd bude nanovo rozhodovať o jeho návrhu na väzbe," dodáva Urban.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy