Zatiahnuté
10°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Stratil sa v lese a ocitol sa v inom štáte. Muža hľadali mestskí policajti
Zdielať na

Stratil sa v lese a ocitol sa v inom štáte. Muža hľadali mestskí policajti

POLONINY / Vedel len to, že je v lese, no netušil, kde. Poľský turista zašiel až za hranice a ocitol sa v našom Národnom parku Poloniny. V takýchto prípadoch pomáha horská záchranná služba, no v Poloninách je už vyše roka zrušená. Po Poliakovi tak pátrali policajti zo Sniny aj zo slovensko-ukrajinskej hranice. Akcia trvala vyše 12 hodín.

Stratil sa. Vedel len to, že je niekde v lese. Netušil, že pri blúdení dokonca prešiel cez hranice do iného štátu. "Osoba kontaktovala poľskú stranu cez núdzový telefón pre turistov, no viac sa s ňou už nepodarilo spojiť," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová. 

Poľský turista sa do Polonín dostal z Biescadského národného parku. Stratil sa niekde v lokalite Sedla pod Čierťažou. Naše záchranné zložky dostali informáciu, že na slovenskej strane sa po chodníku pohybuje osoba, ktorá je vysilená a ťažšie sa orientuje. "Bola krajským operačným dôstojníkom k vykonaniu pátrania po osobe vyslaná hliadka obvodného oddelenia so psovodom okresného riaditeľstva," vysvetlila hovorkyňa. Okrem nich však do terénu vyrážali aj ďalší policajti. "Do spomínanej pátracej akcie boli aktívne zapojené hliadky OHK PZ Zboj, ktoré prehľadávali územie v služobnom obvode oddelenia," uviedla hovorkyňa RHCP Sobrance Agnesa Kopernická. "Neskôr už pohyb osoby na území Slovenskej republiky nebol lokalizovaný," doplnila hovorkyňa Ligdayová. 

Nakoniec ho našli

Muž si prežil náročné chvíle. Podarilo sa ho nájsť až o 12 hodín neskôr, ako záchranné zložky dostali prvotnú informáciu o tom, že sa stratil. A to už bol mimo Slovenska. "Nezvestná osoba bola nakoniec vypátraná na území Poľska," informovala hovorkyňa Kopernická. Keby turista v tomto regióne vytočil 18 300, teda číslo HZS, veľmi by mu to nepomohlo. Už viac ako rok je totiž v NP Poloniny HZS zrušená. "Čo sa týka danej oblasti, sme otvorení diskusii, avšak zatiaľ sa o Poloninách nerokuje. Pomoc turistom v prípade potreby poskytujú zložky Integrovaného záchranného systému," reagoval hovorca ministerstva vnútra Matej Neuman. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy