Zatiahnuté
10°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Na Čertovici zrazil muž na skútri medveďa
Zdielať na

Na Čertovici zrazil muž na skútri medveďa

ČERTOVICA / Nepríjemný stret s medveďom zažila dvojica na Čertovici. Zviera vybehlo spoza zvodidiel a skočilo pred motocykel, na ktorom sa viezli. Päťdesiattriročný muž aj jeho spolujazdkyňa sa pri nehode zranili. Letel tam aj vrtuľník z Banskej Bystrice. Zranený medveď pobehoval popri ceste, na mieste boli policajti aj zásahový tím pre medveďa hnedého.

Nehoda sa stala v jednej zo zákrut na Čertovici

Medveď sa na ceste objavil náhle, mal vyskočiť priamo pred prichádzajúci skúter. Vodič už zrážke nestihol zabrániť. On aj jeho spolujazdkyňa potrebovali pomoc. Na Čertovicu tak smerovali hasiči, záchranári ako aj policajti. Medveďa nakrútili krátko po nehode svedkovia, pohyboval sa v tesnej blízkosti cesty, kontaktovali preto aj zásahový tím pre medveďa hnedého. 

"Medveď má zranenia, ktoré nie sú zlučiteľné so životom, preto ho budeme dostreľovať. Čakáme len na kolegu s poľovne upotrebiteľným psom, aby nás naviedol na stopu. Predpokladáme, že medveď bol natoľko zranený, že nijako ďaleko nebude. Je to však vždy nebezpečná dohľadávka zraneného medveďa. Je tam veľké riziko nebezpečenstva, takže budeme postupovať a dodržiavať všetky bezpečnostné zásady," povedal Jaroslav Slašťan zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého.

Záchranársky vrtuľník z Banskej Bystrice

Pre zraneného vodiča letelo záchranársky vrtuľník z Banskej Bystrice. Pristál na neďalekej lúke, kde si prevzali pacienta do svojej starostlivosti. "Leteckí záchranári si po pristáti na lúke prevzali 51-ročného motocyklistu od zasahujúcich pozemných záchranárov do svojej starostlivosti. Muž pri zrážke utrpel poranenie hlavy s krátkodobou stratou vedomia a ďalšie poranenia viacerých častí tela," povedala hovorkyňa Air - Transport Europe Zuzana Hopjaková. "Ľahké zranenia, ktoré boli na mieste jednorázovo ošetrené utrpela jeho spolujazdkyňa," povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Petra Kováčiková.

Medveďa museli eliminovať

Zraneného vodiča motocykla previezli leteckí záchranári do rúk Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici"Pacient utrpel mnohopočetné poranenia, je hospitalizovaný na klinike úrazovej chirurgie a jeho stav je stabilizovaný," informovala hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Ružena MaťašejeZásahový tím, policajti aj poľovník so psom prehľadali les a zraneného medveďa našli. Museli ho eliminovať, išlo o asi osemdesiat kilového štvorročného jedinca. "Pravdou je, že počet dopravných kolízií s medveďmi stúpa, minulý rok bol rekordný. Mali sme päťdesiatdva medveďov, ktoré boli zrazené n cestných a železničných komunikáciách, čo je enormný nárast, oproti minulým rokom. Aj toto svedčí o zmene správania medveďov, ale aj o ich zvýšenej početnosti na Slovensku," dodal Slašťan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy