Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Obvinili člena Zboru väzenskej a justičnej stráže: Organizoval zásobovanie väzňov drogami
Zdielať na

Obvinili člena Zboru väzenskej a justičnej stráže: Organizoval zásobovanie väzňov drogami

BRATISLAVA / Päťdesiatdvaročný muž, ktorý pracoval ako pedagóg v Zbore väzenskej a justičnej stráže je obvinený až z troch trestných činov. Okrem korupcie a zneužitia právomoci verejného činiteľa má mať podľa vyšetrovateľa na svedomí aj drogovú trestnú činnosť. Tú mal páchať za múrmi leopoldovskej väznice.

Raziu v dome 52-ročného muža

Pohotovostný policajný útvar z Bratislavy vykonal raziu v dome 52-ročného muža bývajúceho v Hlohovci. Ozbrojené komando baranidlom vniklo do jeho domácnosti a prehľadalo všetky priestory. Ako príslušník Zboru väzenskej a justičnej stráže mal v Ústave na výkon trestu odňatia slobody a Ústave na výkon väzby páchať nelegálnu činnosť.

"Príslušník Zboru väzenskej a justičnej stráže na pozícii pedagóga, spoločne s ďalšími civilnými osobami mal dlhodobo organizovať nelegálny obchod s liečivami a anabolikami medzi odsúdenými v priestoroch leopoldovskej väznice," uviedla hovorkyňa Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra Slovenskej republiky Andrea Dobiášová. Priblížila, že policajti vykonali tri domové prehliadky, štyri prehliadky iných priestorov a zaistili zakázané látky - liečivá. Pedagógovi zo Zboru väzenskej a justičnej stráže môže podľa hovorkyne hroziť trest odňatia slobody na päť až dvanásť rokov a civilným osobám dva až päť rokov.

Nelegálny obchod s liečivami

Podľa policajného vyšetrovania mal dlhodobo organizovať nelegálny obchod s liečivami a anabolikami medzi odsúdenými v priestoroch leopoldovskej väznice. Podľa zistení TV JOJ jedna tabletka bola na predaj za stovky eur a rozdelená bola na viac častí. Okrem neho sú obvinené aj ďalšie tri osoby z podplácania. Podľa zistení TV JOJ išlo o príbuzných väzňov, ktorí sa anaboliká snažili prepašovať za múry väznice. "Úrad inšpekčnej služby spoločne s kriminalistami z Trnavy a s príslušníkmi z leopoldovskej väznice vykonali akciu, počas ktorej boli zadržané spomínané osoby," dodala Dobiášová. Hoci stále prebieha vyšetrovanie, 52-ročný muž si viac služobnú uniformu neoblečie. V zbore pracoval od roku 2015.

"Nakoľko svojím konaním porušil služobnú prísahu a služobnú povinnosť zvlášť hrubým spôsobom, bol 52-ročný príslušník prepustený zo služobného pomeru," informuje Anna Bečková Ragasová z tlačového oddelenia Zboru väzenskej a justičnej stráže. Obvinenému pedagógovi hrozí až dvanásťročný pobyt za mrežami. Civilným osobám maximálne päť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy