Polojasno
17°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Družstevníci si nevedia poradiť s vlkmi. V noci im zabíjajú dobytok
Zdielať na

Družstevníci si nevedia poradiť s vlkmi. V noci im zabíjajú dobytok

ZUBEREC / Družstevníci v Zuberci chovajú asi 800 kusov hovädzieho dobytka. Mladé jalovice však zachutili štvornohým pytliakom, s ktorými si nevedia dať rady. Vlci tu za ostatné dni spôsobili škody za tisíce eur. Zvieratá zabíjajú v noci, dokonca neďaleko rodinných domov. Upozorňujeme, že nasledujúci obsah nie je vhodný pre maloletých divákov.

Roztrhanú jalovicu tu našli miestni družstevníci aj ráno. Pozostatky zvieraťa ležali v elektrickom oplotku, len asi 500 metrov za obcou. "Naši pracovníci už skôr zaregistrovali vlka, ktorý sa viac menej pohyboval sám," ozrejmil Marián Železník, predseda RPD Zuberec.

Vlci začali útočiť približne pred dvoma týždňami. Za ten čas strhli na pasienkoch v okolí Zuberca minimálne 5 jalovíc. "Tento druhý týždeň, to je katastrofálny, s týmto som sa ja nestretol počas praxe, chodím po celej Orave a takéto škody neboli nikde hlásené," opísal Blažej Bystrianský, podpredseda RPD Zuberec. "Pasieme na týchto oplotkoch a pozemkoch už 20 rokov a nikdy sme taký problém nemali," dodal Železník. 

Problém s vlkmi mali aj na inej lokalite

V okolí blízkej Habovky zas pred pár dňami útočila zrejme celá svorka. Výsledkom boli tri usmrtené a čiastočne ohlodané jalovice. Vlkov tu zaznamenali aj družstevníkmi namontované fotopasce. "Naši susedia mali jalovice, bol tam prítomný aj pastier, aj psy a napriek tomu vlci zviera nezlikvidovali, ale poranili ho," uviedol Železník. "Vlci doposiaľ tu boli, ale tieto škody nerobili na hospodárskych zvieratách," doplnil Bystrianský.

Škody spôsobené vlkmi už dnes presiahli 5 000 eur, družstevníkom by ich mal preplatiť štát. Podstatu problému to však podľa nich nevyrieši. O pohybe vlkov v okolí Zuberca už informovali kompetentné úrady aj tunajšieho starostu. "Nevieme, čo robiť, našou povinnosťou je a aj chceme, aby sa zvieratá pásli v týchto lokalitách," povedal Železník. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy