Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Tragédia v horách: Turistov zavalila vodná lavína
Zdielať na

Tragédia v horách: Turistov zavalila vodná lavína

ŽDIAR / Vodná lavína zasiahla vo štvrtok 11. júla popoludní prístrešok v Monkovej doline, nachádzajúcej sa v Belianskych Tatrách. Podľa prvotných informácií tam zostalo zakliesnených niekoľko osôb. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR o tom informovalo na sociálnej sieti. Podľa informácií TV JOJ lavína zavalila dve turistky, ktoré na mieste zomreli.

Na mieste zasahuje horská záchranná služba, dve pozemné posádky a dva záchranárske vrtuľníky. Niektorí turisti sa ukryli pod prístreškom. Prístrešok podľa operačného strediska záchrannej zdravotnej služby zasiahla vodná lavína. Podľa starostu Pavela Bekeša, s ktorým sa rozprávala reportérka televízie JOJ Mária Pavlíková, zomreli dve turistky, údajne jedna Slovenka a jedna Polkam. Ďalších približne 16 turistov bolo zakliesnených v prístrešku. V oblasti je vyhlásená mimoriadna situácia.

Medzi zranenými bolo aj dieťa

Zuzana Hopjaková, hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air Transport Europe uviedla, že sa im z miesta podarilo zachrániť 3 zranené dospelé osoby a jedno dieťa. Všetci boli transportovaní do zdravotníckeho zariadenia. "Našli tam zraneného chlapca s výronom členka," priblížil starosta Bekeš. "Úhrn zrážok bol taký, že v histórii obce vyššia voda potokom nešla ako dnes. Máme strašne veľa škôd," dodal pre TASR.

"Ďalších troch, 57-ročného muža s pomliaždeninami nohy, 50-ročného muža so zranením hrudníka a maloletú osobu s poranením predkolenia, záchranári transportovali do nemocnice v Poprade," priblížil pre TASR zástupca hovorcu OS ZZS SR Richard Bolješik. Na miesto bezprostredne po udalosti smerovala horská záchranná služba, dve pozemné posádky rýchlej zdravotnej pomoci a dva záchranárske vrtuľníky.

Chodník je do odvolania uzavretý

Správa Tatranského národného parku (TANAP) na sociálnej sieti upozorňuje, že na turistickom chodníku Monkovou dolinou do Širokého sedla vo štvrtok došlo k zosuvu pôdy a značkovaný chodník je nepriechodný. "Zeleno značený chodník je uzavretý až do odvolania. Uvedenému miestu sa treba vyhnúť a neplánovať si v úseku ani túry počas nasledujúcich dní," doplnili.

Horská záchranná služba (HZS) neskôr spresnila, že turistický značený chodník v Monkovej doline (červená značka) od Hotela Magura po Kopské sedlo a v Doline Bieleho potoka (zelená značka) zo Strednice po rázcestie Monkova dolina – pod Ptošovskými turňami, je z dôvodu veľkého poškodenia po búrke nepriechodný a až do odvolania uzavretý.

Rozhovor so starostom obce Ždiar Pavelom Bekešom o situácii v Monkovej doline si môžete pozrieť tu:

Z. Dolinková vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám obetí z tragédie v Tatrách

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám obetí z tragickej udalosti v Monkovej doline. "Chvíle oddychu sa v okamihu môžu zmeniť na tragédiu. Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám obetí. Dávajte na seba pozor," priblížila ministerka.

M. Šutaj Eštok ďakuje HZS za profesionálny zásah a nasadenie v Monkovej doline

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) ďakuje záchranárom z Horskej záchrannej služby (HZS) za profesionálny zásah a nasadenie pri tragickej udalosti v Monkovej doline. Rodinám obetí tragédie vyjadril úprimnú sústrasť. "Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám obetí a prajem skoré uzdravenie zraneným po nešťastnej udalosti v Belianskych Tatrách," uviedol minister na sociálnej sieti.

Vyjadril sa aj Tomáš Taraba

"Na mieste nastala bahenná lavína, ktorá strhla kamennú suť a stromy. Pri turistickom chodníku v drevenom prístrešku sa zdržiavali osoby, ktoré boli zasiahnuté," priblížil Taraba. Podotkol, že na miesto bol vyslaný aj posttraumatický tím. Zásahovým jednotkám sa poďakoval za ich nasadenie. Pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy